Samen op weg

Samen op weg

De vakantieperiode breekt aan. Veel mensen gaan deze weken op weg om te genieten van hun vrije tijd. Anderen zoeken in eigen omgeving rust en ontspanning. Het is goed om het vaste patroon van elke dag van tijd tot tijd te onderbreken om andere dingen te doen.
Zo vond er eind mei een bijzondere reis plaats van de parochie van Maasdijk naar klooster Steinfeld in de Eifel in Duitsland. In het kader van het 50 jarig bestaan van de katholieke gemeenschap zijn wij met een grote groep parochianen samen op weg gegaan. Een deel van de groep heeft een prachtige rondvaart gemaakt over de Rursee. Een ander deel van de groep, bestaande uit zo’n 40 wandelaars, heeft een voettocht gemaakt van Einruhr naar Monschau, 25 kilometer, door bossen en velden, heuvels en dalen. Sommige leden van de groep kenden elkaar, anderen waren vreemden voor de ander. Maar onderweg loop je met iedereen een stukje op. Het traject was bijzonder mooi met bomen die juist uitgelopen waren en snel stromende rivieren en beekjes. Sommige etappes waren best pittig vanwege het inspannende klimmen, steile afdalingen of glibberige paden. Zelf ben ik als fervent wandelaar ook meegelopen. Je ontmoet elkaar tijdens de wandeling heel anders als in de kerk.
Zo’n parochieweekend is een bijzonder verrijkende ontmoeting in alle opzichten. Door de saamhorigheid en gezellige sfeer. Maar vooral ook door het elkaar beter leren kennen, het delen van geloof en levensvragen, de verbondenheid met onze wereldwijde katholieke gemeenschap door de gastvrijheid in de eeuwenoude abdij waar de paters en zusters Salvatorianen wonen. Op zondag hadden wij een Eucharistieviering met de eigen groep in de kloosterkapel. De slotgedachte ging over ‘Ontmoeten.’

‘Ontmoeten kun je ook lezen als: ont-moeten. Even een pauze in alles wat moet.
Even ontspannen. Je kunt soms zo verstrikt zitten in een brei van verplichtingen.
Maar moet dat ook echt allemaal? Als je iemand werkelijk wilt ontmoeten, dus echt en wezenlijk contact met elkaar wilt maken, dan hoort dat  ‘moeten’ er helemaal niet bij.
Dan is er juist ontspanning nodig. Want dan leer je elkaar echt kennen zoals je allebei bent…’

Ik hoop dat u en jij ook op deze manier deze zomer zult beleven; Tijd maken voor elkaar.
Of je nu thuis blijft en geniet van de omgeving of er op uit trekt, het belangrijkste is dat wij momenten van rust en ontspanning zoeken die ons nieuwe geestkracht en energie geven.

Vanuit de Westlandse parochies wordt er op 20 en 21 augustus een korte bedevaart georganiseerd naar de Duitse Maria bedevaartplaats Kevelaer. Dat beloven mooie dagen te worden, zoals ook de Westlandse bedevaart naar Lourdes in 2011 ook een hele bijzondere ervaring was. Al eeuwenlang gaan mensen uit onze streek naar Kevelaer. Vroeger waren zij met de trekschuit dagen onderweg voordat zij er waren. Met een touringcar gaat dat een stuk sneller. Kevelaer is een schitterende plaats, waar je inspiratie opdoet en gezelligheid beleeft.
Heeft U belangstelling? Kijk dan op de website van Westlandsebedevaarten.nl of raadpleeg de folder achter in de kerk. Bellen naar de organisatie mag natuurlijk ook: 0174-622822.

Ik wens u allen een goede zomer toe, namens het pastoraal team,
pastoor J. Steenvoorden

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Wees niet bang, om bang te zijn.