Serious Request.... een serieus verzoek

"Serious Request"..... een serieus verzoek

Een week voor kerst trok de actie van het 'glazen huis' in Leeuwarden 'Serious Request' veel aandacht. Drie dj's lieten zich voor zes dagen opsluiten, zonder eten: zij vasten. Ondertussen draaide ze op verzoek muzieknummers die de mensen konden aanvragen en waren er optredens van artiesten voor een donatie voor het goede doel. Er was veel aandacht in de media; ook in andere plaatsen werd een glazen huis neergezet en kwamen er inzamelingsacties op gang. Ook vanuit het Westland trokken jongeren in de kerstvakantie naar Leeuwarden om daar een mooi bedrag door de gleuf van 'het glazen huis' te schuiven en een glimp van Giel, Coen en Paul op te vangen. Het is bijzonder dat deze actie in een paar jaar tijd zo enorm populair is geworden. Eerst werd er vreemd tegenaan gekeken: waarom jezelf opsluiten en 'te kijk' zetten zonder eten!? Maar de drie dj's van radio 3FM wilden een statement maken, namelijk dat het anders kan en moet. Het doel was om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor de 800.000 kinderen die jaarlijks onnodig sterven aan de gevolgen van diarree en geld op te halen voor de hulpverlening van het Rode Kruis om dit te bestrijden. Vele jongeren voelen zich bij deze actie aangesproken en raken betrokken.
Een oud gebruik, dat van het vasten, komt hier weer tot leven. In het niet-eten, alleen sapjes drinken, verbinden zij zich met anderen die het veel minder hebben. Ook dat is een goed oud gebruik, solidariteit met mensen ver weg, in beweging komen en delen.
We zijn nu al enkele maanden in 2014. Op 5 maart beginnen we aan een veertig daagse voorbereidingstijd voor Pasen, de vastentijd. Zoals Epke Zonderland met het op slot draaien van de deur van het glazen huis met daarbinnen de drie dj's het startsein gaf voor de actie, zo is het askruisje op Aswoensdag het startsein voor de vastenactie. We horen dan de oproep van Jezus (Mt. 6, 1-18) om de gerechtigheid te beoefenen door het geven van geld/inzet, om te bidden tot de Vader in de hemel, en om te vasten. Hij zegt er nadrukkelijk bij dit niet voor iedereen zichtbaar te doen - niet in een 'glazen huis' - want je doet het alleen voor God. Die ziet en hoort het wel. Aswoensdag als de startsein op de voorbereiding op Pasen. Een serieus verzoek van God en de kwetsbare medemens aan mij, om mee te werken aan een leefbare wereld voor iedereen. Zoals de actie van het 'glazen huis' vele mensen jong en oud in beweging bracht, gaat er extra kracht van uit als we elkaar stimuleren en inspireren bij de vastenactie 2014. Een oproep om serieus te nemen!  

pastor M.Th.J. Straathof

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Als u voor één mens in uw leven wat betekend hebt, dan heeft u niet vergeefs geleefd.