Tijd van vakantie

Je hebt de tijd van de klok, de meetbare tijd van dagen, maanden, uren en minuten. En je hebt de tijd van je gevoel. Soms duren 5 minuten een eeuwigheid, wanneer je staat te wachten voor de bus die maar niet komt of wanneer er maar geen einde komt aan een toespraak waar je niets van begrijpt of wanneer je in een spannende voetbalwedstrijd op winst staat en de klok voor jou maar tergend langzaam vooruit gaat. En soms vliegen uren voorbij zonder dat je het merkt, wanneer je in je element bent, wanneer je het naar je zin hebt. We zeggen dan: je verliest elk gevoel van tijd.
Voor de meeste mensen is de vakantieperiode minstens een aangename tijd. Omdat je dan eindelijk tijd hebt. Dat wil zeggen tijd voor jezelf en voor anderen.
Vaak hoor je mensen zeggen: ik heb geen tijd. Ze snellen van afspraak naar afspraak. Soms is het moeilijk om meester te blijven van de tijd en geen slaaf van de klok te worden.
Naast de tijd die we al dan niet menen te hebben, is er ook een tijd die ons gegeven wordt. Soms krijg je ineens iets geschonken. Tussen het gewone, alledaagse door is er plotseling een flits, een gave, een situatie die je van intense dankbaarheid vervult, iets feestelijks. Een feest wil zeggen dat de tijd even ophoudt en het nut geen rol speelt. Dan wordt niet gevraagd: waar dient het voor? De klok die een uur in zestig gelijke deeltjes hakt en de tijd die geld is, maken plaats voor de oertijd, de tijd die geen verloop heeft, waarin je er gewoon bent.
Het is de tijd die je niet hoeft te maken, maar waarin je mag beleven dat je er bent. De tijd die je mag genieten. Dat gevoel van gegeven zijn is heel belangrijk. Dan raak je aan de diepe kern van je bestaan. Het leven is immers nog altijd gegeven. Dat beleef je vooral bij een geboorte, bij een huwelijk, bij een algehele toewijding, bij een verliefdheid, bij een nieuwe lente.
Twee werelden staan tegenover elkaar: de wereld van de meetbare tijd en van de tijd die je gegeven wordt. Het blijft een voortdurende strijd om ze in evenwicht te houden. Wat is het beste dat we met de tijd kunnen doen?
We kunnen tijd weggeven. Wie tijd geeft aan anderen, geeft meer dan een cadeau. We geven iets van onszelf. We hebben dan iets van God in ons, die immers ook tijd geeft aan mensen.
Ik wens dat de vakantietijd voor iedereen een gegeven tijd is en ook een beetje tijd om weg te geven aan anderen.

pastor B. Lansbergen

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Het geloof is een stok om op te leunen, niet om anderen mee te slaan.