Wie maaien wil, moet zaaien

Wie maaien wil, moet zaaien

In de maand juli hebben we drie zondagen gelezen uit hoofdstuk 13 van de evangelist Matteüs. Eerst vertelt Jezus ons dat alleen op een goede vruchtbare grond het zaad kan ontkiemen, wortels kan krijgen en er zo een mooie plant uit kan groeien. Het zonlicht is daarbij onontbeerlijk. Wij moeten ons dus laten voeden door de wereldse, maar door God geschapen, natuur en daarnaast kunnen wij alleen groeien door het goddelijke Licht. Dan vertelt Jezus dat de vijand tussen het goede zaad ook zaad van onkruid heeft gegooid. Onze planten komen daardoor in verdrukking. Jezus vertelt dat er een sortering plaats zal vinden tussen de goede planten en het onkruid. Maar ondertussen moeten wij wel groeien in verdrukking.
Zo ervaar ik de situatie van onze kerk in deze tijd ook. Er is zaad gegooid, maar soms komen er vogels en zij pikken het weg. Zo zien wij mensen niet meer in de kerk, die we vroeger wel zagen. En er is onkruid gaan groeien, er zijn misstanden aan het licht gekomen die onze kerk zeker geen goed hebben gedaan. Het goddelijke Licht mogen wij altijd ontvangen, maar soms krijgen we te weinig water en verdorren wij. Soms voelen we niet altijd de inspiratie om te groeien. Soms drogen wij uit omdat wij het te druk hebben met dagelijkse bezigheden of werk of … (vult u maar in).
Daar is nu precies de vakantie een mooie tijd voor. In deze tijd kunnen we even rust nemen om ons te laten voeden door de natuur, door het goddelijk Licht, door onze medemensen, door rust, door gewoon even niets. Een boer weet dat hij zijn grond even rust moet geven om daarna weer te gaan zaaien. Dan krijgt het meer kans om te groeien en in die rust zijn er misschien wel mooie ideeën gegroeid. De zomertijd is kerkelijk gezien deze periode van rust.
Na de zomer gaan we weer zaaien, want ‘wie maaien wil, moet zaaien.’ Na zomer beginnen we een nieuw seizoen met zaaien om uiteindelijk een rijke oogst te behalen. Wat is dan die rijke oogst?
Een rijke oogst is als wij veel mensen hebben kunnen vertellen van Jezus, als wij mensen door zijn verhalen hebben geïnspireerd, als jachtige mensen door Hem rust hebben gekregen, als angstige mensen door Hem geen vrees meer hebben, als mensen die om aandacht vragen ook aandacht hebben gekregen (in ieder geval van een ander mens maar hopelijk ook van Jezus).
Zo mogen wij het nieuwe werkseizoen ingaan en daarbij zijn alle ideeën om goed te zaaien en om deze oogst te behalen van harte welkom. Heeft u een idee? Vertel het ons. Want om te maaien, moet je eerst zaaien. Allemaal veel succes en Gods zegen in uw inzet voor de boodschap van Jezus.

diaken Ronald Dits

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Als u voor één mens in uw leven wat betekend hebt, dan heeft u niet vergeefs geleefd.