Wie zoekt wie?

Het populaire televisieprogramma 'Boer zoekt vrouw' is afgelopen. De kijkcijfers waren weer enorm hoog, wekelijks benaderden deze de vier miljoen kijkers. Veel mensen volgden de boeren in hun zoektocht naar een partner. Bij de eerste aflevering maakten we direct kennis met de eerste boer, nou ja, boer, een bloemenkweker: Aad, 48 jaar uit Noordwijkerhout. Aan de keukentafel kwamen al snel de emoties, als Yvon Jaspers hem vraagt naar zijn zoektocht naar een vrouw. Hij is tevreden met zijn werk, maar zijn leven mist wel een doel. Hij wil heel graag een vrouw aan zijn keukentafel hebben, hij wil die vrouw gelukkig gaan maken en ... andersom, hij wil dat die vrouw hem gelukkig maakt. In zijn tranen herken je zijn grote wens, een vrouw in zijn leven. Jarenlang is hij al op zoek, maar het is hem nog niet gelukt zijn ideaal te bereiken.

Gelukkig voor Aad zijn er genoeg vrouwen in hem geïnteresseerd en zijn zoektocht begint. Hij is vol verwachting, de spanning is groot want de kans is zeker aanwezig dat zijn wens uit gaat komen. En die verwachting wordt vervuld; want uiteindelijk blijkt Aad dol op Jeannet, en andersom. Aad heeft gezocht en gevonden, en Aad is gevonden, door Jeannet. Lang heeft Aad gewacht en nu is hij gevonden.

De tijd waar wij nu inzetten, de Advent, is ook een tijd van wachten. Vraagt u zich wel eens af, waar wij op wachten? Het wachten is natuurlijk op de geboorte van het kindje Jezus, in die wonderbare Kerstnacht. Maar dan hoeft er geen spanning te zijn, we weten immers wat er gaat gebeuren. Maar achter die geboorte van dat Kerstkind zit één grote boodschap: God zoekt ons en hij weet zijn volk, zijn mensen, te vinden juist door dat kleine kind.

Bij 'Boer zoekt vrouw' is de zoektocht wederzijds. Geldt dat ook voor Kerstmis? Geldt dat ook voor u en voor mij? Vinden wij God in de Kerstnacht? Laten wij ons door God vinden? Daarom is de Advent zo belangrijk, het is een tijd van zoeken; God zoekt ons en wij zijn op zoek naar God. Daarvoor moeten wij ruimte maken, zodat God een plaats bij ons kan krijgen; een plaats in ons hart, een plaats in ons leven. En in de Kerstnacht vinden wij elkaar en komt God bij ons, in een klein kind.

Mede namens mijn collega's wens ik u en jou een goede en vreugdevolle zoektocht in deze Advent.

diaken Ronald Dits

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Al onze woorden zijn kruimels die afvallen van de feesttafel van onze geest.