Zomerkriebels

De langste dag nadert, de zon staat op z’n hoogst aan de hemel. De zomervakantie breekt aan. Er zijn mensen die dan rondlopen met zomerkriebels. Het stemt ze vrolijk, het maakt ze verliefd, ze willen er op uit, weg, ver weg, héél ver weg. Maar er zijn ook mensen die door die kriebels geïrriteerd raken. Het gewone ritme van iedere dag wordt immers onderbroken. Dat is lastig. Vakantietijd, even een periode rust van alles waar je druk mee bent. Geen school, geen werk, je komt in een ander ritme. Het is goed voor iedereen om een periode te hebben om op adem te komen, te herademen. In ons leven gebeurt van alles, te veel om op te noemen en dan kan rust een goed middel zijn om alles een plaats te geven.

Voor veel mensen zijn de zomermaanden aangenaam want er is meer licht en het maakt ons vrolijk. Toch zijn er ook velen voor wie de vakantietijd niet zo fijn is. Mensen die afhankelijk zijn van de zorg en aandacht van een ander. Mensen met een smalle beurs blijven thuis zij kunnen hun vakantiegeld goed gebruiken om financieel even wat lucht te krijgen. De vertrouwde gezichten blijven een tijdje weg, omdat ze op vakantie zijn. De altijd georganiseerde activiteiten staan op een laag pitje of stoppen een paar maanden. Gelukkig geven veel mensen in de vakantietijd wat meer tijd en aandacht aan hen, die in deze periode alléén zijn en dat kan hun gevoel van eenzaamheid wat doorbroken. Toch zal dat niet helemaal lukken, deze zomermaanden hebben nu eenmaal een andere dynamiek dan de rest van het jaar.

De mens kan dan al of niet op vakantie gaan, God kent geen vakantietijd. Waar jij gaat of niet gaat, God gaat altijd met je mee. Hij is altijd met ons bezig, probeert ons te inspireren tot het goede, soms in het grote, vaak in het kleine. Als we goed opletten zien we Hem telkens oplichten in kleine gebaren van mensen of voorvallen die je bijvoorbeeld doen zeggen: ‘God wat mooi’ bij het zien van een bloem of het zingen van een vogel of ‘God zij dank’ dat je niet in die elle lange file in de hete zon hoeft te staan of ‘Wat ben jij een engel!’ dat jij zomaar op bezoek komt. Het is de kunst om die kleine momenten van Gods ervaring te (kunnen) zien. Dat vergt aandacht en ontvankelijkheid voor wat die ander/Ander voor je doet.

Misschien kan deze zomertijd ons de rust geven om daar gevoelig voor te worden. Het zijn de kleine dingen die het doen, kleine dingen waarin Gods grootheid merkbaar wordt. Een fijne vakantie, thuis of elders onder de zon. Dat de zomer mèt of zonder kriebels, ons allen goed mag doen.

Pastor M. Straathof

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Men minacht zichzelf, wanneer men zich niet durft te tonen zoals men is.