Agatha Bernarda van den Berg-van der Meer

Geboren: 25 september 1933
Overleden: 21 januari 2019
Plaats: De Lier

In dankbare herinnering

Op 21 januari is in verpleeghuis ‘De Kreek’ in ’s-Gravenzande mevrouw Agatha Bernarda van den Berg-van der Meer gestorven in de leeftijd van 85 jaar. Ank groeide op in een groot gezin dat 9 kinderen heeft geteld en ging als kind naar school in Den Hoorn. Haar jeugd speelt zich af in een arme en zorgelijke tijd. Tijdens de oorlog kreeg zij les in de kelder. Ank was het zonnetje in huis en stond altijd klaar om te helpen. Deze zorgzame levenshouding loopt als een rode draad door haar leven. In haar jonge jaren heeft zij gewerkt in een kruidenierswinkel en groentezaak. Zij was sterk in hoofdrekenen en deze eigenschap kwam haar goed van pas in dit werk. Toen haar ouders hulpbehoevend werden, stond zij altijd voor hen klaar, evenals voor de kinderen die nog thuis waren. Op 12 november 1963 trad zij in het huwelijk met Adrie van den Berg. Met het huwelijk kreeg zij er meteen de kleine Benno bij. Het jonge gezin woonde eerst in Den Haag. Daar werden Han en Paul geboren. In 1972 verhuisden zij naar De Lier. Daar werd Jeroen geboren en toen was het gezin met 4 jongens compleet. Ank was een lieve en zorgzame echtgenote en moeder. Zij was zeer honkvast en eigenlijk altijd thuis. Zij zorgde ervoor dat niemand iets tekort kwam. Zij had veel belangstelling voor de school en vervolgopleiding van haar zoons. Ank was ook creatief en kon prachtig borduren en kaarten maken.
Zij hield ook van ontmoeting en ging graag naar het vrouwengilde, de handwerkclub en de visiteclub. Ook wandelde zij veel met Adrie en hebben zij samen mooie reizen gemaakt, ook naar geëmigreerde familieleden in Canada en Australië. Helaas heeft Adrie de laatste jaren van zijn leven zeer met zijn gezondheid getobd. Ank heeft dag en nacht voor hem klaar gestaan.
Na zijn overlijden heeft Ank het leven weer moedig opgepakt. Zij genoot van haar appartement en ging niet bij de pakken neerzitten. Vreugde bracht het oma zijn. Veel kracht vond zij in haar geloof. Maria had een bijzondere plaats in haar geloofsbeleving. In 2011 heeft Ank deelgenomen aan de Westlandse bedevaart naar Lourdes. Niet lang daarna is zij getroffen door een herseninfarct. De laatste jaren is zij liefdevol verzorgd in ‘De Kreek’. Ank was moedig en bleef belangstellend en opgewekt, onderhield goede contacten met medebewoners en het verplegend personeel. Dankbaar was zij voor het bezoek en meeleven. Voor Kerstmis werd zij in het ziekenhuis opgenomen. Na enkele weken kon zij weer terug naar haar vertrouwde plek in ‘De Kreek’. Daar is zij, gedragen door haar geloof, de Heer tegemoet gegaan. De uitvaart heeft plaatsgevonden op 29 januari in de parochiekerk van De Lier. Moge Ank na een liefdevol leven, met goede en kwade dagen, rusten in vrede. Wij wensen haar gezin, familie en vrienden kracht en troost toe bij het dragen van het gemis van deze dierbare vrouw.

Pastoor J. Steenvoorden

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Honselersdijk

Een nederlaag is vaak een tijdelijke toestand. Pas door op te geven wordt hij permanent.