Maria Gerarda Johanna Klemann-Aveskamp

Geboren: 13 oktober 1934
Overleden: 8 januari 2020
Plaats: Wateringen

In dankbare herinnering

Op 8 januari is mevrouw Maria Gerarda Johanna Klemann-Aveskamp overleden in de leeftijd van 85 jaar. De afgelopen jaren waren er zorgen om haar gezondheid. Positief en moedig is Riet met deze onzekere situatie omgegaan. Vanaf het najaar gingen haar krachten achteruit en moest zij afscheid nemen van haar vertrouwde activiteiten. Na een kortstondig stervensproces is zij gedragen door haar geloof, de Heer tegemoet gegaan. Tijd van leven heeft voor haar plaats gemaakt voor eeuwigheid.
Riet groeide op in Denekamp in Twente. Bij de uitvaart op 14 januari in de St. Jan de Doperkerk heeft een nicht, gedeeltelijk in het Twents, heel mooi over de tijd gesproken.
Een gestorven dierbare is uit de tijd gekomen. Dood is in het Twents dus niet ‘voorgoed weg’, maar ‘voorgoed thuis’. Riet was de jongste van 11 kinderen en bracht haar jeugd door op een boerderij. Thuis werd er hard gewerkt, was er een hartelijke sfeer en het geloof nam een belangrijke plaats in binnen het gezinsleven. Na de Lagere School, volgde zij na Middelbaar Onderwijs, een opleiding tot vakleerkracht handvaardigheid/naaldvakken. Riet was een opgewekte en creatieve vrouw. Zij kon goed regelen en organiseren. Handig en gedreven, stond zij in het leven. Wat haar ogen zagen, dat maakten haar handen. Op 25 september 1964 trad zij in het huwelijk met Adriaan Klemann en verhuisde zij van het Oosten naar het Westen van het land. Dat was een grote overgang maar gaandeweg is zij zich heel goed in Wateringen thuis gaan voelen en heeft zij vele fijne contacten opgebouwd. Zij mocht moeder worden van Nicolette, haar grote trots en steun en toeverlaat. Zorgzaam stond zij altijd klaar voor Adriaan en haar dochter. Een groot verdriet in haar leven was het overlijden van twee zoontjes bij de geboorte. Dit leed heeft zij in stilte gedragen. Haar werk in het onderwijs, op de huishoudschool in Delft en de modevakschool in Den Haag, gaven haar veel inspiratie en levensvervulling. Zij kon goed met jongeren omgaan en is tot haar pensioengerechtigde leeftijd in het onderwijs werkzaam geweest. Het gezinsleven van de familie Klemann was nauw verbonden met de kantoorboekhandel van Adriaan aan het Plein. Riet heeft vaak meegeholpen in de zaak. Naast werken was er ook ruimte voor ontspanning. Graag gingen zij naar zee, op vakantie naar Joegoslavië en andere landen. Ontmoetingen met familie en vrienden waren ook belangrijk. Binnen de parochie heeft zij zich jarenlang ingezet voor de Bijbelgroep en de historische werkgroep. Wij zijn haar daar oprecht dankbaar voor. In 2002 is Adriaan overleden, na een korte ziekteperiode. Riet heeft hem zeer gemist, maar ook flink het leven opgepakt. Zij was sportief en hield van wandelen, fietsen en zwemmen met haar vriendinnen. Veel mooie momenten heeft zij beleefd met het gezin van Nicolette en Theo en hun zoons Jelle en Sjoerd. Riet hield van de natuur en kon prachtig schilderen. Met liefde en dankbaarheid zullen wij aan haar mooie leven, vol talenten, blijven denken. Moge Riet rusten in vrede.        

pastoor J. Steenvoorden

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Al onze woorden zijn kruimels die afvallen van de feesttafel van onze geest.