Maria Barbara Catharina van der Knaap - Zwinkels

Geboren: 31 maart 1961
Overleden: 11 mei 2019
Plaats: Naaldwijk

Op 11 mei is overleden mevrouw Maria Barbara Catharina van der Knaap-Zwinkels uit Bleiswijk in de leeftijd van 58 jaar. Omdat haar familie een band heeft met de St. Adrianusparochie en Mariëlle hier regelmatig in de kerk kwam, was de afscheidsviering op deze plaats 16 mei jl.  Zeer velen zijn van heinde en verre naar Naaldwijk gekomen naar de zeer persoonlijke Uitvaartmis met ontroerende woorden en mooie muziek. Aansluitend was de begrafenis op de algemene begraafplaats aan de Zandhaver. Mariëlle is geboren en getogen in Wateringen en groeide op in een kwekersgezin, samen met haar tweelingbroer Ben en haar twee andere broers Eef en Peter. Op 6 maart 1987 is Mariëlle in het huwelijk getreden met Hans van der Knaap en ging wonen bij het tuinbouwbedrijf in Bleiswijk, waar jarenlang aubergines werden geteeld.
Drie kinderen werden er uit hun liefde geboren: Dennis, Bas en Melissa.
Mariëlle was een zorgzame echtgenote en moeder. Zij voelde zich ook betrokken bij de tuin en hielp graag mee. Mariëlle was een gevoelige en attente vrouw die zeer meeleefde met de mensen om haar heen.
Zij bezocht ouderen en heeft zich jarenlang ingezet voor de Zonnebloem. In haar leven zijn er goede en mooie dagen geweest waarop zij van het leven genoot. Zij hield van wandelen en heeft vaak meegedaan aan de Vierdaagse in Nijmegen en Valkenburg. Ook hield zij van reizen en heeft zij, samen met Hans, Rome bezocht in het Heilig Jaar 2000. Daarnaast is zij met vriendin Marijke in Kenya geweest. Mariëlle onderhield veel contacten en maakte met iedereen een praatje. Het geloof speelde een belangrijke rol in haar leven. Zij vond rust en kracht in het gebed en zong graag mee in het koor van de kerk in Bleiswijk. In de mooie Binnentuin in de kas heeft zij in de loop der jaren vele gasten ontvangen. Zij was zeer gastvrij en beleefde veel plezier aan de ontmoetingen.
Naast goede dagen, heeft zij ook moeten leven met geestelijke kwetsbaarheid. Dat was zwaar voor haarzelf maar ook voor degenen die het leven met haar deelden. Hans was haar steun en toeverlaat elke dag opnieuw, met de steun van het gezin, familie, vrienden en de gezondheidszorg. De afgelopen jaren werd de situatie zorgelijker. Uiteindelijk kon Mariëlle niet langer thuisblijven. Maar in haar leefgroep bleef zij de hartelijke en behulpzame vrouw die zij altijd is geweest.   
Nu heeft zij de rust gevonden die zij in deze wereld niet meer kon vinden. Dat zij uit haar lijden is verlost, daar kunnen wij vrede mee hebben.
Maar tegelijkertijd laat Mariëlle een grote lege plek achter.
Wij wensen haar man en kinderen, familie en vrienden veel kracht en troost toe in deze tijd van leegte en gemis.

Pastoor J. Steenvoorden

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Wie door velen wordt gevreesd, heeft velen te vrezen.