Pieter Leonardus van der Knaap

Geboren: 29 februari 1928
Overleden: 26 mei 2021
Plaats: De Lier

In dankbare herinnering

Op 26 mei is de heer Pieter Leonardus van der Knaap overleden in de leeftijd van 93 jaar. Pieter groeide op als 10e kind in gezin van 13 kinderen aan de Mariëndijk in Kwintsheul, in verbondenheid met het tuinbouwbedrijf van zijn vader. De oorlog was een zeer onzekere en spannende tijd die veel indruk op hem heeft gemaakt. Na de bevrijding werd hij op 19 jarige leeftijd opgeroepen voor zijn militaire dienstplicht in het voormalige Nederlands-Indië. Na 1 ½ jaar keerde Pieter terug naar Nederland vanwege het plotselinge overlijden van zijn moeder. Halverwege de vijftiger jaren kon Pieter een stuk grond krijgen op het land van boer Ammerlaan aan de Vreeburchlaan in De Lier. In de eerste jaren was dat pionieren en wist hij met hard werken een tuinbouwbedrijf op te bouwen. Op 7 augustus 1956 trad Pieter in het huwelijk met Paula Zwinkels uit Wateringen. Nog meer familie had zich in De Lier gevestigd, zoals Corry, een zus van Pieter en Leo een broer van Paula. Zij woonden en werkten ook aan de Vreeburchlaan. Pieter en Paula waren een hecht stel die er altijd waren voor elkaar. Zeven kinderen mochten opgroeien in de ruimte van de liefde en goede zorgen van Pieter en Paula: Leo, Ron, René, Eric, Ruud, Monique en Erna. Pieter was altijd aan het werk, maar de zondag was een echte gezinsdag van ontmoeting, gezelligheid en ontspanning. In het begin werden er groenten geteeld, later bloemen. Het kweken van bouvardia en amaryllis werd opgepakt en hij kreeg de teelt goed in zijn vingers. Het zoeken van nieuwe kleuren en soorten was voor hem een uitdaging. Heel trots was hij dat zoons in zijn voetsporen zijn getreden. Ook toen zij de leiding overnamen bleef Pieter zeer bij het bedrijf betrokken en stond hij altijd klaar om hen met raad en daad bij te staan. Als vader leefde hij met al zijn zeven kinderen zeer mee, ook toen zij het ouderlijk huis hadden verlaten om een eigen bestaan op te bouwen. Ook op zijn aangetrouwde kinderen was Pieter zeer gesteld. Als het hele gezin samen was, voelde hij zich de koning te rijk. Hij kon genieten van de gezelligheid en humor en vond het fijn om een attentie mee te geven. Na een werkzaam leven heeft hij jarenlang met Paula mogen genieten van hun vrije tijd in de oude dag. Deze werd altijd actief en sportief in gevuld.
Samen hebben zij genoten van fijne vakanties, vrijwel altijd hadden zij mooi weer. Veel plezier beleefde Pieter aan het bridgen en jeu des boules spelen.
Hij was met Paula zeer bij de Lierse parochie betrokken en heeft zich vele jaren als drager ingezet voor de Barbara. Pieter was een vriendelijke man die veel goede contacten heeft opgebouwd. Als opa was hij zeer gesteld op zijn kleinkinderen en genoot ervan hen te moeten. Hij had een warme interesse voor hun leven. Heel bijzonder vond hij het om overgrootvader te zijn.
In 2016 is Paula plotseling overleden, kort na het Zestig Jarig Huwelijksjubileum. Pieter heeft haar zeer gemist, maar ook het leven weer zelfstandig, positief en moedig opgepakt. Het jonge overlijden van zoon Eric vorig jaar is een verdriet waar geen woorden voor zijn. De coronacrisis maakte de wereld van Pieter kleiner en daar had hij moeite mee. Nu is hij, na een kortstondig stervensproces, zijn Schepper tegemoet gegaan. Moge hij na een liefdevol leven rusten in vrede. De uitvaart heeft plaatsgevonden op 1 juni jl. in onze parochiekerk. Wij wensen het gezin en de familie sterkte toe bij het dragen van het gemis.

Pastoor J. Steenvoorden

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Zing elke dag minstens één lied. Zachtjes mag ook.