Gerarda Elisabeth Maria van der Knaap-Kouwenhoven

Geboren: 16 oktober 1932
Overleden: 25 september 2021
Plaats: Naaldwijk

In dankbare herinnering

Op 25 september is overleden mevrouw Gerarda Elisabeth Maria van der Knaap-Kouwenhoven uit Naaldwijk in de leeftijd van 88 jaar. Grard groeide op in een tuindersgezin aan de Zwartendijk/Assendelftlaan in Monster samen met haar 4 broers. Grard was het jongste kind in het gezin. Als enig meisje was zij een grote steun voor haar moeder en heeft van jongs af aan leren aanpakken in het huishouden en de tuin. Op 22 november 1955 is zij getrouwd met Aad van der Knaap en verhuisde zij naar de Boslaan in Naaldwijk. Grard werd moeder van 4 jongens en 1 meisje: Peet, Cock, Paul, Liesbeth en Aad. Zoals in haar eigen jeugd leefde zij opnieuw in een mannenhuishouden. Grard wist van aanpakken en werkte volop in het bedrijf mee, in het sorteren.
In huis werd alles keurig netjes verzorgd en zij hield van gezelligheid en samenzijn.
Haar bloementuin zag er altijd prachtig uit. Toen de zoons eigen bedrijven gingen starten, ging zij ook daar helpen met sorteren. Een bijzondere band onderhield Grard met haar enige dochter Liesbeth. Zij waren dikke vriendinnen van elkaar en deden veel samen. Na een werkzaam leven hebben Aad en Grard jarenlang genoten van hun vrije tijd in hun oude dag, die altijd actief en sportief werd ingevuld. Fietsen, bridgen, op vakantie naar de Canarische eilanden, zij heeft er zeer van genoten. Grard hield van de zon.
Toen zij de Boslaan hadden verlaten, hebben Aad en Grard met veel plezier 10 jaar in Honselersdijk gewoond en zijn toen verhuisd naar een nieuw appartement in Naaldwijk. Grard was een gelovige vrouw, ging graag naar de kerk, kon genieten van muziek en zang en hield ook van Latijnse Missen.
In 2015 is het 60-jarig huwelijksfeest nog heel mooi gevierd. Als heel haar grote gezin samen was, dan voelde zij zich de koning te rijk.
Als oma is zij heel leuk geweest voor haar kleinkinderen. Zij is ook overgrootmoeder geworden. Van de oudsten heeft zij dat nog bewust meegemaakt.
Want de laatste fase van haar leven gingen haar geestelijke vermogens helaas achteruit. Rondom haar 80ste levensjaar begon de vergeetachtigheid. Door de goede zorgen van haar man Aad en de steun van het gezin en anderen, kon zij in haar eigen vertrouwde omgeving blijven. Aad was haar steun en toeverlaat. Ondanks haar hulpbehoevendheid kon zij nog wel genieten van de gewone dingen van elke dag. Na een kort verblijf, eerst in het ziekenhuis en daarna in de Ark te Wateringen, is Grard van ons heengegaan. De uitvaart heeft plaatsgevonden op 1 oktober in de H. Machutuskerk, waarna zij is begraven in het familiegraf bij haar ouders. Moge zij rusten in vrede.
Wij wensen Aad, het gezin en de familie sterkte toe bij het dragen van het gemis.

Pastoor J. Steenvoorden

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Liefde is geen zelfstandig naamwoord maar een werkwoord.