Maria Francisca Petronella van Broeck

Geboren: 12 augustus 1931
Overleden: 7 augustus 2021
Plaats: Naaldwijk

In dankbare herinnering

Riet is in 1931 geboren in Clinge in Zeeuws-Vlaanderen.  Haar ouders verhuisden dat jaar naar Naaldwijk naar het huis op de hoek van de Dijkweg en de Kleine Woerdlaan. Vader van Broeck was klompenmaker. Riet was net als haar oudere zus Lucia onderwijzeres op de Bernadetteschool. 
Daarnaast heeft zij conservatorium gedaan en was als professionele zangeres verbonden aan het Groot Omroepkoor. Beide zussen hebben zich jarenlang ingezet voor het zangkoor Arti et Religioni in Naaldwijk, waar zij trouw lid van waren en allerlei zaken regelden. Na het overlijden van haar man, waarmee ze in Hilversum woonde, vestigde ze zich in Naaldwijk en Hoek van Holland. Inmiddels wilde ze Maria genoemd worden.
Maria was een eigenzinnige vrouw geweest. Een pittige tante, die geen blad voor de mond nam. Ze was een van de eerste vrouwen die motorreed en deelnam aan autorally’s. Ze was ook een vrouw met humor, tot enkele jaren terug stond ze midden in het leven en wist wat er gaande was in de wereld.
Ze was punctueel, precies. In haar kleding: altijd netjes: blouse, rok en lippenstift, en haar haar opgestoken. Was ze ongeduldig? Ze wilde vandaag doen wat kon en ging niet wachten tot morgen…..
De laatste jaren ging het geestelijk achteruit. Ze moest verzorgd worden en vond eerst in Emmen en later in de Schiehoven een plek waar dat goed werd gedaan. Het besef dat ze achteruitging was voor haar een hele worsteling. Ze wilde voor zichzelf blijven zorgen, maar kon dat niet meer goed. Ze verloor de regie en kon zich niet echt overgeven aan de zorg door anderen.
Maria is met haar talenten en haar karakter geen veilige weg gelopen. Zij is risico aangegaan, heeft keuzes gemaakt en heeft hard gewerkt om haar leven tot een waardevol en zinvol leven te maken, voor zichzelf én voor anderen. Zij heeft uit haar leven gehaald wat erin zat. Op de dag dat ze 90 jaar zou worden, hebben we haar vanuit de St. Adrianus uitgeleide gedaan en is zij bijgezet in het familiegraf bij haar man. In dankbaarheid voor wie zij is geworden mag zij rusten in vrede.

diaken Walther Burgering

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Het is beter uw eigen toekomst te creëren dan dat een ander het voor u doet.