Franciscus Adrianus Smits

Geboren: 06 november 1937
Overleden: 14 oktober 2019
Plaats: Kwintsheul

In dankbare herinnering

Op 14 oktober is, voorzien van het H. Sacrament der zieken overleden, de heer Franciscus Adrianus Smits in de leeftijd van 81 jaar. Frans is geboren en getogen in Kwintsheul. In zijn jonge jaren is hij vertrouwd geraakt met de druivencultuur en dat is altijd een hobby voor hem gebleven. Zijn vader is al vroeg gestorven. Op jonge leeftijd moest Frans al hard werken, het gezin moest toch te eten hebben, daar moeder Smits met 7 kinderen als weduwe achterbleef. In militaire dienst behaalde Frans zijn vrachtwagenrijbewijs. Zo kwam hij na zijn diensttijd in het transport terecht. In 1964 trad Frans in het huwelijk met Ria Zuijderwijk uit Wateringen. Zij vonden woonruimte aan de Kerkstraat waar hun drie kinderen Irma, Frank en Robert werden geboren.
Frans was door zijn beroep als internationaal chauffeur doordeweeks niet thuis. Zelfstandig wist Ria het gezin goed te runnen en als Frans thuiskwam vond hij bij vrouw en kinderen een warme thuisbasis. Hij heeft jaar in jaar uit vele uren gemaakt en zwaar werk gedaan voor het gezinsinkomen.
Helaas werd hij al jong geconfronteerd met de grenzen van zijn gezondheid en raakte uit het arbeidsproces. Gelukkig wist hij een nieuwe invulling te geven aan zijn tijd. Graag was hij bezig in zijn groentetuin en druivenkasje, maakte dagelijks een wandeling of fietstochtje of stak een helpende hand toe thuis en op basisschool de Andreashof, waar Irma werkt. Frans was een sportieve man die kon genieten van de wintersport. Ook wist hij een boottochtje door het Westland zeer te waarderen.  Als vader leefde hij zeer mee met zijn kinderen, Irma in het onderwijs en zijn zoons die beiden werkzaam zijn in de transportsector. Altijd gespreksstof genoeg. Als opa was Frans trots op zijn kleinkinderen en vond het bijzonder om hen op te zien groeien. Een bijzondere ervaring in zijn leven is een reis naar Israël samen met Ria. Deze tocht door het land van Jezus heeft veel indruk op hen gemaakt. Als aandenken hebben zij een houten beeldje gekocht dat de vlucht van Maria en Jozef met het kind Jezus naar Egypte uitbeeldt. De zorgzaamheid van Jozef staat ook model voor de levenshouding van Frans. Hij stond altijd klaar voor degenen die aan zijn goede zorgen waren toevertrouwd. Daarom stond dit beeldje bij de uitvaart op 19 oktober in de Andreaskerk ook op het altaar. Na maanden van afnemende gezondheid heeft hij nu rust gevonden. Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen, familie en vrienden veel sterkte toe in de komende tijd.                                                                                                          

pastoor J. Steenvoorden

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Op afstand proosten wij graag op een gezond en succesvol 2021