Theodora Hendrica van der Salm-van der Voort

Geboren: 06 september 1924
Overleden: 21 november 2019
Plaats: Naaldwijk

In dankbare herinnering

Op 21 november is, voorzien van het H. Sacrament der zieken, overleden mevrouw Theodora Hendrica van der Salm-van der Voort uit Maasdijk in de leeftijd van 95 jaar. De laatste tijd werd zij liefdevol verzorgd in ‘Het Woerdblok’ in Naaldwijk. Doortje werd geboren in Wateringen en was het jongste kind in een gezin dat 9 kinderen heeft geteld.
Van jongs af aan leerde Doortje thuis aanpakken en meehelpen. Ook ging zij buitenshuis werken in de huishouding. Op 21 jarige leeftijd trad zij op 30 juli 1946 in het huwelijk met Henk van der Salm uit Rijswijk en ging zij wonen aan de Lange Kleiweg, waar haar man tuinder was. Het volgende jaar werd hun eerste kindje Koos geboren. Daarna volgden Ria, To, Wil en Piet. Ook een broer van Henk kwam bij het gezin inwonen: ome Piet. Het was bedoeld voor tijdelijk, maar inmiddels 64 jaar later is hij niet meer weg te denken uit het gezin. Wegens de aanleg van de A4 van Iepenburg naar Schiedam moest het gezin Rijswijk verlaten. De kassen werden afgebroken en meegenomen naar de Pettendijk in Maasdijk waar alles weer werd opgebouwd. In Maasdijk werd het zesde kind Joop geboren. In de tuin werden druiven, tomaten, komkommers en meloenen geteeld. Doortje heeft hard meegewerkt in het bedrijf. Hoewel het gezin officieel bij de parochie van De Lier hoorde gingen zij ter kerke aan de Heenweg. Doortje was aan het Lambertuskerkje verknocht. Later werd er in Maasdijk Dorp een katholieke kerk opgericht. Als vrijwilliger heeft zij veel voor de Jacobusparochie betekend als trouw lid van het zangkoor en het vervaardigen van liturgische kleden. Zorgzaam stond zij elke dag opnieuw klaar voor haar gezin. Er was ook altijd ruimte voor gezelligheid en humor. Zij wist een gezellige sfeer te scheppen en was heel gastvrij. Het kaartspel was haar lief en feesten werden altijd goed gevierd. Doortje had een duidelijk eigen mening en kon goed organiseren. Iedereen kreeg zijn plaats en taak. Een ingrijpende ervaring was het overlijden van Henk in 1982. Doortje heeft hem zeer gemist maar toch moedig geprobeerd het leven weer op te pakken. Als huisgenoot heeft zij aan ome Piet veel gezelligheid en steun gehad. Een goede band had Doortje met de pastores van de Jacobuskerk die in dezelfde straat woonden. Pastor Bert van der Plas en pater Willem Roetenberg waren bij haar kind aan huis. De laatste gaf haar de eretitel: moeder van de kerk. Ook toen de kinderen het ouderlijk huis hadden verlaten om een eigen bestaan op te bouwen bleef Doortje hen met warme belangstelling volgen. De deur stond altijd open. Een goede band bouwde zij ook op met haar aangetrouwde kinderen. Heel trots was zij op haar kleinkinderen en later de achterkleinkinderen. Zij was een leuke oma die het de kleinkinderen graag naar hun zin maakte. Als het hele gezin samen was, voelde zij zich de koning te rijk. Met het toenemen van de jaren namen haar lichamelijke en geestelijke krachten gaandeweg af. Elke keer moest zij afscheid nemen van dierbare familieleden en vriendinnen. Doortje was de laatst levende van het gezin van der Voort waarin zij is geboren.
Nu heeft zij na jaren van afnemende gezondheid rust gevonden, een paar weken na het plotselinge overlijden van haar schoonzoon Lou Voogt, de man van To. Wij hebben afscheid van haar genomen in de avondwake en uitvaart op 25 en 26 november in de Jacobuskerk. Moge Doortje na een liefdevol en dienstbaar leven rusten in vrede. Wij wensen het gezin en ome Piet troost en vrede toe bij het gemis van deze dierbare vrouw.

Pastoor J. Steenvoorden

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Poeldijk

#wijblijventhuis