Sophia Elizabeth Johanna Helderman - Borsjé

Geboren: 24 december 1932
Overleden: 21 december 2021
Plaats: Wateringen

In dankbare herinnering

Fie werd als derde - van uiteindelijk tien kinderen - geboren in Honselersdijk. Vader had een bakkerij en als jong meisje ging ze al op de grote bakkersfiets in het dorp rond om brood te bezorgen. Samen met zus Pauk moest ze, omdat het gezin zo groot was, op haar tiende jaar naar kostschool in Monster. Vreselijk vond ze dat. Maandag lopend met haar koffertje erheen en vrijdag weer terug naar huis voor het weekend. “Dat zal ik mijn kinderen nooit aandoen” beloofde ze uit de grond van haar hart.
Fie had alleen lagere school maar het lukte haar bij V&D hoofd van de hoedjesafdeling te worden! Met trots bewaarde ze haar getuigschrift en vertelde zeker de laatste jaren keer op keer, hoe haar leidinggevende moest huilen toen ze wegging.  In die tijd leerde ze vader Jan kennen: Een match ‘made in heaven’. Hun liefde voor elkaar inspireert de kinderen tot op vandaag en daarvan getuigt ook de keuze voor de evangelielezing van Johannes waarin Jezus tegen zijn vrienden zegt: “blijf in die liefde met Mij verbonden … Dit is mijn opdracht: dat jullie elkaar liefhebben met de liefde Ik jullie heb toegedragen.”
Fie heeft altijd hard gewerkt en als een trouwe engel voor Jan en de kinderen gezorgd. Toen Jan in 2013 overleed ging ze zich steeds meer terug trekken. Boodschappen deed ze niet meer en ze werd vergeetachtig. Maar in dat kleine wereldje was ze heel tevreden. Ze keek graag naar de  heilige Mis op zondag op de TV en ook ‘Nederland zingt’ was favoriet. Hulp van buitenaf zag ze niet zo zitten, ze had haar kinderen toch! En ja, zoon Marco hield zijn belofte aan pa om goed voor ma te blijven zorgen. Dagelijks bracht hij haar een vers gekookt prakkie. De laatste maanden toen ze een aantal keren gevallen was en haar been uit de heup schoot, kon ze niet langer thuis blijven. Tot ieders verrassing, ook de hare, heeft ze het nog een paar weken erg naar haar zin gehad in de Ark! Dankbaar was ze voor alle aandacht en goede verzorging. En dankbaar zijn haar kinderen en allen die haar hebben leren kennen als een hartelijke vrouw die nu aan het hemelen is! Lieve Fie, à Dieu!

Marie-Thérèse van de Loo, p.w.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Honselersdijk

Liefde is geen zelfstandig naamwoord maar een werkwoord.