Per direct verscherpte maatregelen in onze kerken

02 december 2021 - Algemeen federatie nieuws

Op 1 december jl. hebben de Nederlandse bisschoppen besloten de coronamaatregelen voor de Rooms-Katholieke Kerk uit te breiden. In de R.K. Kerk worden voorlopig na 17.00 uur geen vieringen gehouden en dit geldt ook voor Kerstmis en oudjaar. Dit besluit gaat per direct in en betreft zowel vieringen als andere kerkelijke bijeenkomsten (o.a. catechesebijeenkomsten of parochiebestuursvergaderingen) tussen 17.00 en 05.00 uur.

De leden van het pastoraal team en het DB van de federatie hebben daarom het volgende moeten besluiten:

Avondvieringen:
Alle avondvieringen op de weekdagen en zaterdag komen te vervallen.

Vieringen 24 december en Oudjaar:
De geplande vieringen na 17.00 uur komen allemaal te vervallen. Er wordt momenteel nog onderzocht of op deze beide dagen in de verschillende kerken van de federatie op een vroeger tijdstip een viering kan plaatsvinden.

Vieringen 1e Kerstdag:
Voor de parochies Maasdijk, Hoek van Holland en Wateringen (St. Jan de Doper) zal er een viering op 1e Kerstdag worden ingepland. De tijden en de namen van de voorgangers zullen z.s.m. met hen gecommuniceerd worden. Via kerkdienstgemist.nl kan er ook thuis meegevierd worden.

Reserveren:
I.v.m. de handhaving van de 1 ½ meter afstand zijn er maar een beperkt aantal plaatsen in de kerkgebouwen beschikbaar. Om mensen niet teleur te stellen is het weer wenselijk dat er voor de kerstvieringen weer gereserveerd wordt (reserveren vanaf zondag 19 december 13.00 uur).
Belangrijk is om te weten dat er voor kinderen (alle leeftijden) ook een plaats gereserveerd moet worden.

Volkszang en koorzang:
Vooralsnog blijft volkszang nog toegestaan en ook koren mogen blijven zingen. Koren wordt nadrukkelijk aangeraden om alleen te repeteren in grote ruimte waar voldoende geventileerd kan worden. Ook voor het zingen tijdens de vieringen geldt dat er goed geventileerd moet kunnen worden en dat koorleden net als de andere aanwezigen onderling tenminste 1 ½ meter afstand moeten houden.

Communie:
Het uitreiken van de communie zal op de hand worden gegeven waarbij de voorganger gebruik maakt van een hoest- of gelaatsscherm. Het dragen van een mondkapje is vanuit de overheid verplicht.

Verwarming:
Verwarming d.m.v. radiatoren en vloerverwarming is mogelijk, ook tijdens de viering; heteluchtverwarming mag alleen vóór de viering aan, moet tijdens de viering worden uitgezet en aanwezigen dienen altijd op tenminste van 3 meter afstand te blijven van de vloerroosters.

Schoonmaken en ventileren:
Om het risico op besmettingen te minimaliseren krijgen de parochies het dringende advies om contactoppervlakken goed schoon te maken en de kerk te luchten/spuien. Luchten/spuien betekent dat ramen, luiken en deuren zodanig tegenover elkaar worden opengezet dat een flinke luchtstroming of –circulatie door de ruimte ontstaan. Tijdens het luchten/spuien mogen er geen mensen aanwezig zijn in de ruimte.

Schoolvieringen en Kindje Wiegen:
De parochies hebben de opdracht gekregen te onderzoeken of het verstandig en verantwoord is om schoolvieringen en het Kindje Wiegen door te laten gaan. Zodra hier meer over bekend is, zullen wij dat via de nieuwsbrief en website kenbaar maken.

Deze maatregeln blijven gelden:
Verder blijven de al eerder voorgeschreven corona maatregelen onverminderd van kracht. Deze maatregelen hebben we nog even op een rijtje gezet:

  • Bij binnenkomst in de kerk zijn coördinatoren / gastvrouwen / gastheren aanwezig die een goed triage gesprek houden en de registratie bijhouden.
  • Verplicht dragen van een mondkapje bij betreden van, verplaatsen in of het verlaten van het kerkgebouw.
  • Ontsmetten van de handen bij betreden van het kerkgebouw.
  • Looplijnen en vaste plaatsen in de kerk. (Eerst de zitplaatsen voorin de kerk en zo verder naar achteren. Bij het verlaten van de kerk zullen de mensen achterin de kerk als eerste vertrekken.)
  • Geen collectes tijdens de viering (wel een mandje of QR-code bij de uitgang).
  • Geen gezamenlijk koffiedrinken na de viering.
  • Vanuit de rijksoverheid wordt aangegeven zoveel mogelijk thuis te werken. Dit geldt ook voor vrijwilligers.

Uiteraard blijven de basisregels op het gebied van hygiëne en thuisblijven bij klachten van kracht.

Wilt u direct een nieuwsbrief ontvangen wanneer er sprake is van een aanpassing van de coronamaatregelen in onze R.-K. Kerken, neem dan nu een gratis abonnement op de Nieuwsbrief RK Westland.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.