Een Pasen om nooit te vergeten

15 april 2020 - Algemeen federatie nieuws

Het paasfeest van 2020 zal voor altijd in ons geheugen gegrift blijven. Vlak voor de derde zondag van de Veertigdagentijd, 14 en 15 maart ontvingen wij het bericht van de Nederlandse bisschoppenconferentie dat de vieringen in de kerken met onmiddellijke ingang moesten stoppen als preventieve maatregel tegen het coronavirus. Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met Pinksteren. Een vreemde gewaarwording. De gezamenlijke voorbereiding op het Paasfeest heeft niet de inhoud die wij zo waardevol vinden. Geen vieringen, geen vastenmaaltijden, geen vastenwandeling etc. De copy voor het paasnummer van de parochiebladen lag al klaar. In allerijl heb ik met de voorzitter van het federatiebestuur nog een artikel geschreven over de vraag: ‘Hoe nu verder als kerkgemeenschap in deze coronatijd? Het federatiebestuur, de afzonderlijke parochiebesturen en het pastoraal team hebben naar wegen gezocht om toch contact te houden nu wij elkaar niet meer kunnen ontmoeten zoals wij dat gewend waren.

Dankbaar
Op de weekdagen zijn er via de kerkomroep vieringen te volgen via kerkomroep.nl. Met een druk op de knop op de website van rkwestland.nl komt u bij de juiste parochie van die dag. Het is belangrijk om in deze bewogen en onzekere tijd voor ons allemaal deze website te volgen voor de actuele situatie. Ook de vieringen in de Goede Week zijn via deze weg uitgezonden. Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag zijn uitgezonden vanuit de Honselersdijk. De leden van het pastoraal team hebben daarin allemaal bij toerbeurt een taak vervuld. Dat was een bijzondere ervaring om samen deze bijzondere dagen te vieren in de lege kerk van Honselersdijk, maar verbonden met veel mensen thuis via de kerkomroep. Dank aan organist Jeroen de Ridder, Peter Pronk met zijn blaasinstrument en de cantores die de vieringen muzikaal hebben ondersteund. Het heeft ons als team goed gedaan om veel positieve reacties te mogen ontvangen. U kunt alle vieringen via kerkomroep.nl te allen tijden ook terugluisteren. Op zondag volgen veel parochianen thuis de Eucharistieviering om 10.00 uur op de TV bij de KRO-NCRV. Als pastores proberen wij parochianen nabij te blijven via email, telefoon, post en de social media. Heel dankbaar zijn wij de heer Nico Stijger die dagelijks onze website rkwestland.nl actueel houdt. Dank ook aan de WOS en het AD die ons de gelegenheid hebben gegeven ons verhaal te vertellen. Op Eerste Paasdag was er bij de WOS een uitzending te zien vanuit de Adrianuskerk en in het AD stond op Goede Vrijdag een bemoedigend artikel over de kerkdeur op een kier. Dat laatste symboliseert wel heel goed het gevoeld in deze tijd.

Pasen niet samen in de kerk vieren is een vreemde gewaarwording
De paaskaarsen van de 12 kerken zijn in de gezamenlijke paaswake ontstoken en zijn samen met het nieuwe gewijde doopwater gebracht naar de lokale gemeenschappen. Zo willen wij samen het licht van Christus, onze Levende Heer, brandend houden. Pasen is een feest van hoop. Ondanks alles wat wij nu met elkaar doormaken, willen wij blijven geloven in de dag van morgen. Gedragen door het vertrouwen dat God met ons is in goede en kwade dagen.

Velen worden zwaar getroffen door de coronacrisis. Wij denken aan de zieken, degenen die rouwen om een dierbare, alle mensen die gebukt gaan onder het isolement. In het bijzonder gaan onze gedachten uit naar de parochianen in de verzorgings- en verpleeghuizen die lijden onder de Lock down. Hartverwarmend is de steun en waardering voor alle mensen die werkzaam zijn in de zorg. Van hen wordt enorm veel gevraagd, maar zij voelen zich door allerlei spontane acties niet alleen staan.

Veel mensen maken een heftige en onzekere tijd door wegens grote zorgen over hun bedrijf en baan. De sierteeltsector is zwaar geraakt doordat handel en afzet opeens dramatisch terugliep. Overal staan er containers met versnipperde bloemen en gedumpte planten. Verschrikkelijk! Laten wij hopen en bidden dat de situatie zich spoedig weer normaliseert.

Uit het oog maar niet uit het hart
Een teken van hoop vind ik dat er in deze heftige crisistijd er allerlei mooie initiatieven opbloeien van hulp, aandacht en meeleven. Juist dit omzien naar elkaar helpt ons door deze tijd. Zo kunnen wij met elkaar het eenzaamheidsvirus bestrijden. De weg naar normaal, een wereld zoals wij die gewend waren en eigenlijk vanzelfsprekend vonden, zal niet opeens voor ons open liggen. Het zal een proces worden van stap voor stap. Als samenwerkende parochies wachten wij de richtlijnen van de overheid en Nederlandse bisschoppen af. Binnen deze richtlijnen zoeken we naar mogelijkheden van veilig contact: telefoon, WhatsApp, e-mail, website. Voorlopig ligt er dus heel veel van wat we gewend waren stil. Geen Eerste Communie, geen huwelijken, geen doopvieringen. Uitvaarten vinden alleen plaats in kleine kring. Wij wachten af hoe het verder gaat. Ook al ontmoeten wij elkaar niet fysiek, het is wel uit het oog, maar niet uit het hart. Laten wij in Christus met elkaar verbonden blijven en bidden om kracht en uitkomst.  
Dankbaar zijn wij Groot Westland, het AD en de WOS voor de ruimte die wij als kerk hebben gekregen om onder deze bijzondere omstandigheden de mensen te bereiken.

Pasen konden wij niet in de kerk vieren. Maar de ingang van de kerken zijn feestelijk versierd met bloemen en planten om de tuinders te steunen. Deze bloemenpracht heeft ons toch de vreugde en de hoop van Pasen gebracht. Ook al bleven de kerken gesloten. Pasen vieren we niet 1 of 2 dagen, maar tot en met Pinksteren, de 50ste dag van Pasen. Daarom zeg ik: Zalig Pasen en bedankt voor de bloemen!

Namens het pastoraal team,
pastoor J. Steenvoorden

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.