Ganzenbord over het synodaal proces

07 december 2021 - Algemeen federatie nieuws

Het bisdom Palencia in Noord-Spanje ontwikkelde een ganzenbord om met kinderen en jongeren de synodale weg te gaan. Want ook kinderen en jongeren hebben ideeën over de stappen die wij moeten zetten om te groeien als een Kerk die samen met anderen op weg is in de 21ste eeuw. 

Het spel wil kinderen en jongeren helpen om hun ervaringen met de Kerk uit te drukken. Je kan het spelen met kinderen van 8 tot 99 jaar. Het spelbord (op A3-formaat) bestaat uit 52 vakjes. Onderweg zijn er vragen en opdrachten.

De vragen zijn een leidraad om het gesprek op gang te brengen. Ze zijn onderverdeeld in 5 blokken die in grote lijnen overeenkomen met de thematieken die centraal staan in het synodaal proces.

  • Dialoog in de kerk & dialoog met de wereld
  • Geloof en leven vieren
  • Onderscheiden en beslissen
  • Luisteren & het woord nemen
  • Tochtgenoot zijn & meedoen

Als de vragen te moeilijk zijn, mag je ze uiteraard aanpassen. In de toelichting bij het ganzenbord (op A4-formaat) vind je nog enkele hulpvragen en de uitleg van de verschillende figuren op het spelbord (dobbelsteen, gans, brug en lezend kind).

Nog een tip: bij de vragen staat vaak het woordje 'Kerk'. Als kinderen of jongeren geen band hebben met de Kerk, kan je ook verwijzen naar christenen of gelovigen.

Downloads

(Met dank aan het bisdom Palencia en bisdom Hasselt)

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van De Lier

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.