'Geef mij nu je angst, ik geef er hoop voor terug'

18 april 2020 - Algemeen federatie nieuws

Als iemand je een jaar geleden had verteld dat we nu in een situatie zouden zitten van een wereldwijde crisis, dan had niemand je geloofd. In de media wordt voornamelijk over de coronacrisis bericht. Hoe we er als kerk mee omgaan staat uitgebreid op deze website van de federatie te lezen.

Buiten onze eigen vieringen, digitale bijeenkomsten, mogelijkheden om een kaarsje op te steken, hebben we landelijk ook kunnen kijken naar de Passion. Een indrukwekkende manier om het lijdensverhaal van Jezus in relatie te brengen met de crisis waarin we nu leven. De Passion eindigde met het lied 'Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug'. In een korte zin wordt de missie van onze parochies in één keer weergegeven. Er is angst. Angst om je gezondheid, om je bedrijf, je baan, je verplichtingen. Tegelijkertijd kunnen we hoop putten uit allerlei acties die spontaan ontstaan om de hulpverleners een hart onder de riem te steken. Er worden bloemen gebracht bij verpleeghuizen, geapplaudisseerd voor verpleegkundigen, er ontstaat een actie om beren op te sporen. Een opmerking die ik hoorde: “Door het thuiswerken heb ik een veel beter contact met mijn buren. Voorheen zag ik ze bijna niet. Nu hebben we, op veilige afstand van 1,5 meter, een gezellig praatje over wat ons bezig houdt.

Naast de eigentijdse muziek is er ook de Mattheüs Passion. Meerdere malen was het lied, Erbarme dich, te horen. Het gevoel dat iemand je over je ontfermt is in tijd van onzekerheid een houvast dat je nodig hebt. De muziek speelt historisch een grote rol binnen ons geloof. Laten we daar ook onze houvast uit halen. Nog belangrijker is het contact dat we niet fysiek, maar wel digitaal of op veilige afstand kunnen hebben.

Het bestuur van de federatie probeert ook de vergaderingen digitaal te houden. Dat gaat met alle kinderziektes die we erbij ervaren. Je moet via een laptop met camera en microfoon met elkaar praten. Wie is aan de beurt en hoe gaat het door elkaar praten? We komen er best uit.
Binnen de parochies is het belangrijk contact te houden met elkaar. In deze tijd is het ook belangrijk om over de grenzen van de parochies heen te kijken. Als het niet lukt om in de kerk om de hoek een kaarsje aan te steken, maak dan gebruik van de kerk in de dorpskern even verderop. De doordeweekse vieringen zijn voor iedereen via www.kerkomroep.nl goed te volgen.

Op Hemelvaartsdag zal er ook een viering zijn. Deze viering op 21 mei komt uit Honselersdijk. Op de eerste pagina van onze website rkwestland.nl staat een button van de kerkomroep. Hierdoor kun je direct bij de juiste viering van dat moment komen. Samen kunnen we de dingen die op ons af komen aan.

Peter Zuidgeest,
voorzitter parochiefederatie Sint Franciscus

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Honselersdijk

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.