Vastenactie 2022: Je land is je leven

01 maart 2022 - Algemeen federatie nieuws

De wereldwijde vraag naar voedsel en grondstoffen eist veel ruimte op en richt vaak grote milieuschade aan. Daarbij wegen meestal de economische belangen van overheden en grote bedrijven zwaarder, dan de rechten van de lokale gemeenschappen: die worden niet zelden met geweld beroofd van hun huizen en hun land.

Vastenactie 2022 staat daarom in het teken van landrechten. Een belangrijk onderwerp, dat grote invloed heeft op mensen, natuur en milieu. De meeste mensen in de betrokken gebieden konden zich voorheen goed redden; ze hadden grond om te bewerken, water bij de hand en konden de oogst, die ze zelf niet nodig hadden, verkopen op de lokale markt. Nu worden ze beroofd van hun land, verdwijnen de natuurlijke hulpbronnen, belanden ze noodgedwongen als slecht betaalde dagloner op plantages en in mijnen of trekken naar de stad, in de hoop daar werk te vinden. Bovendien is het voedsel dat wordt geproduceerd op de nieuwe plantages veelal bedoeld voor de export, dus landen die al tekorten hebben, krijgen nog grotere tekorten….

Wat doet de vastenactie?
Goed geregelde landrechten zijn in dit verband heel belangrijk: voor de lokale gemeenschappen en voor natuur en milieu. Het geeft de mensen de mogelijkheid te investeren in verschillende soorten gewassen en goede materialen. Ieder jaar steunen we daarom projecten die direct of indirect te maken hebben met landrechten. In 2020 konden we zo 22.000 inheemse bewoners, kleine boeren en andere mensen steunen bij hun strijd voor landrechten. In de komende weken leest u meer over de door de Vastenactie gekozen projecten.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van De Lier

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.