De toekomst van vitale geloofsgemeenschappen

10 september 2013 -

Onder die titel kwamen  zaterdag 7 september jl. 300 parochievertegenwoordigers van veel RK parochies bijeen in de Bergkerk in Amersfoort. Aanleiding was een brief (het Professorenmanifest), begin april dit jaar, van een groot aantal RK-Hoogleraren, intellectuelen en leidinggevenden, die zeer bezorgd zijn over de gang van zaken in de Nederlandse RK kerk als gevolg van het beleid van een aantal bisschoppen. Concreet hebben we het dan over de wijze waarop er door de verschillende bisdommen, ingegeven door een tekort aan priesters en teruglopend kerkbezoek, wordt gewerkt naar fusies van het grote aantal kleine parochies en (gedwongen) kerksluitingen. Vanuit onze parochiefederatie waren we aanwezig om te proeven wat er allemaal in RK Nederland gebeurt en hoe wij daar binnen ons bisdom en binnen onze parochiefederatie op in kunnen spelen.

In de ochtend werden we op de hoogte gebracht van wat er allemaal gaande is binnen een vijftal geloofsgemeenschappen verdeeld in vier categorieen:

  1. Nog niet gefuseerd, in verzet tegen de parochiefusie
  2. Gefuseerd, ongerustheid / conflict over behoud van eigen identiteit
  3. Gefuseerd, in verzet tegen aangekondigde kerksluiting
  4. Kiezend voor een eigen weg

Al deze presentaties gaven een beeld van miscommunicatie, rigoureuze eenzijdige maatregelen vanuit het bisdom, juridische strijdtonelen, emoties, angst en verontwaardiging, Maar ook een beeld van geloofsgemeenschappen die, door dit beleid, opstaan en tot leven komen. De kerken, maar ook ‘verenigingsgebouwen’ stromen vol met gelovigen die als gemeenschap willen strijden voor hun geloof.
Deze ochtend gaf, naast de confrontatie met alle ‘misstanden’ ook bij ons, als vertegenwoordigers vanuit het Westland,het gevoel dat we er niet gaan komen met elkaar als we alleen maar blijven in wat ons is aangedaan door de ander (Waar leggen we de autoriteit?!). Ook gaan we het niet redden door vooral juridisch de strijd aan te gaan. Geloven is meer dan regelgeving. En we zullen dan ook de dialoog moeten aangaan met de ander.

Het middagprogramma startte dan ook op verzoek van de voorzitter, met een presentatie door Peter Zuidgeest (secretaris parochiefederatie) over het reilen en zeilen in onze parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin. En als zodanig gaf het een ommekeer in het programma. Met elkaar kregen we ook weer zicht op de mogelijkheden. Er werden volop vragen gesteld en er werd duidelijk geantwoord.

Achteraf is het goed om ons als Federatie het volgende te realiseren: Ook wij hebben een spannend proces achter de rug bij de totstandkoming van onze federatie met versterkt mandaat.We hebben, net als de vijf presenterende geloofsgemeenschappen van deze ochtend alles uit de kast gehaald om onze boodschap over te brengen bij het bisdom.
Het werd ons ook duidelijk dat we echt blij mogen zijn dat we het zover hebben weten te brengen, maar ook dat het bisdom naar ons heeft geluisterd.
Het is ons ook duidelijk geworden dat we wakker moeten blijven. En dat we verbonden moeten blijven. Niet alleen binnen onze geloofsgemeenschap, maar ook met al deze geloofsgemeenschappen, maar zeker ook met ons bisdom en de kerk als organisatie.

Vanuit deze bijeenkomst zal er o.a. een brief naar onze paus worden gestuurd, maar zullen er ook contacten worden gelegd met de diverse bisdommen en de diverse geloofsgemeenschappen.

Wat gaan wij doen als parochiefederatie?
We informeren u over het verloop via onze Nieuwsbrief en website.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.