Duurzaamheid – ‘Duurzaam duurt het langst!’

06 september 2022 - Algemeen federatie nieuws

De enthousiaste inzet van bijna 300 plaatselijke comités in dit land maakt Open Monumentendag elk jaar tot een succes. In het weekend van 10 en 11 september 2022 luidt het thema Duurzaamheid - ‘Duurzaam duurt het langst!’

Veel monumenten hebben in hun rijke historie vaak meerdere functies gehad: ze zijn doorontwikkeld met de tijd. Decennia oude monumenten zijn daarom in de basis al duurzaam, omdat ze nog steeds deel uitmaken van onze huidige samenleving. Monumenten toekomstbestendig en duurzaam houden, dat is vaak een hele uitdaging. Hoe behoud je de cultuurhistorische waarde, terwijl het monument wel energiezuiniger wordt? En hoe breng je bijvoorbeeld zonnepanelen aan op een pand zonder afbreuk te doen aan het historisch dorpsbeeld? Veel technieken van vroeger beschouwen we nu weer als duurzame oplossingen.

Rooms Katholieke kerk OLV van Goeden Raad in Honselersdijk, Dijkstraat 23
Deze kerk met toren is gebouwd in 1928. Het is een grote driebeukige basilicale kerk in traditionele bouwstijl met kenmerken van neogotiek en arts-and-craftsbeweging. Het plafond van de kerk bestaat uit een spitsbogig houten tongewelf met geschilderde decoraties. Hieraan hangen langwerpige koperen kroonluchters. De spitsboogvensters hebben originele glas-in-lood ramen.
Van 10.00 tot 17.00 uur U kunt de kerk bezichtigen en de toren beklimmen. Jongeren tot 16 jaar hebben uitsluitend toegang onder begeleiding van een volwassene.

Lambertuskerk in Heenweg, Heenweg 189
De kerk is in 1872/1873 gebouwd door Jonkheer A. van Rijckevorsel, eigenaar van het Staelduin. Rond 1850 liet hij een deel van dit duingebied ontginnen, waarna hij het land in pacht uitgaf. Door stichting van de kerk kregen zijn rooms-katholieke pachters de mogelijkheid om in de directe omgeving naar de kerk te gaan. Het interieur is neogotisch. Boven de ingang staat een beeld van Sint Lambertus, de patroonheilige. Links op het voorterrein staat de zogenaamde Lourdesgrot. De kerk valt onder de Sint Egbertusparochie in Hoek van Holland.

Adrianus kerk in Naaldwijk, Molenstraat 29
De huidige RK kerk aan de Molenstraat dateert uit 1931 en is ontworpen door Jos Margry. De bouwstijl is neo-gotisch, maar de ruimtebeleving is door onbelemmerd zicht op het hoofdaltaar vernieuwend. Met name het netgewelf en de secco’s (muurschilderingen op droge kalk) van de kruiswegstatie zijn zeker de moeite van het bezichtigen waard. De toren is met 73 meter de hoogste kerktoren in het Westland. Op 10 september toont Leny Droog-Wennekers een beperkt deel van haar oeuvre van schilderijen tijdens deze dag. Met natuurlijke en afvalmaterialen, zoals producten uit de tuin maar ook as uit de kachel of plastic tuinbouw afval, maakt zij de mooiste kunstwerken. Haar manier van werken sluit naadloos aan bij het thema van Open Monumenten Dag van 2022, zij noemt het:  Duurzaamheid in kunst.

Bartholomeuskerk in Poeldijk, Voorstraat 111
Deze forse laat-neogotische kruisbasiliek verrees in 1924-1926 naar een uit 1913 daterend ontwerp van architect Nicolaas Molenaar sr. De kerk verving een voorganger uit 1849-1850. De zeven gebrandschilderde ramen in de apsis zijn zeker een van de grootste blikvangers in deze kerk en ze zijn gemaakt in 1927 door de kunstenaar W. Mengelberg.
Van 10.00 tot 17.00 uur: Expositie over vervoer en Film over logistiek, een tentoonstelling kerkelijke voorwerpen waaronder het Baldakijn, Kazuifels en zilver, op gezette tijden uitleg over het Bartholomeusschilderij en beklimming kerktoren met deskundige uitleg.

St. Jan de Doperkerk in Wateringen, Herenstraat 162
De kerk wordt na een ongelooflijk korte bouwtijd van 13 maanden gerealiseerd en ingewijd in 1901. De Neogotische bouwstijl van de architecten Margry en Snickers springt direct in het oog. Om de zon te zien stralen door de indrukwekkende gebrandschilderde ramen van de Utrechtse glazenier W. van der Wurff is een waar genoegen. Wist u dat tussen de afgebeelde kleurrijke christelijke verhalen bouwpastoor Finkenflügel figureert met bonnet? Zoek en vind de overvloed aan symbolen in deze kerk. Een pronkstuk op een plaats waar ooit in stilte water stroomde door een getijdekreek.

Sint Andreaskerk in Kwintsheul, Kerkstraat 20
De kerk uit 1893 is een ontwerp van de Delftse architect J. Tonnaer. Na de uitbreiding van de parochie, vlak na de oorlog, was het noodzakelijk de kerk uit te breiden. Dat gebeurde in 1951. Uit deze tijd dateren ook de kruiswegstaties van M. Weiss uit Roermond.
De hele dag worden er rondleidingen door de kerk gegeven. Inzage in oude doopboeken. Bijzondere vaandels worden in de kerk geplaatst. Beklimming van de toren is onder begeleiding mogelijk een geeft als eindresultaat een prachtig uitzicht op over het gehele Westland en bij helder weer zelfs tot aan de Euromast toe!

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.