Jongeren en geloof: komt dat ooit wel goed?

20 september 2018 - Algemeen federatie nieuws

Woensdagavond 26 september om 20.00 uur spreekt diaken Walther Burgering over het thema “Jongeren en geloof: komt dat ooit wel goed?”. Om 20 uur begint de avond, die wordt gehouden in het parochiehuis van de St Jan de Doper, Herenstraat 162 te Wateringen. Jonge mensen en mensen die jong van geest zijn, zijn speciaal uitgenodigd! Toegang is gratis.

Jongeren lijken hét grootste probleem van de kerk te zijn. Diaken Burgering draait het graag om: “Het grootste probleem van jongeren is de kerk. Uit allerlei onderzoeken blijkt: jongeren geloven massaal. Niet op dezelfde manier als ouderen. Niet met dezelfde organisatie als ouderen. Niet vanuit dezelfde vanzelfsprekendheid als ouderen. Niet in dezelfde zaken als ouderen. In de kerk vinden jongeren maar mondjesmaat de ruimte om die andersheid te ontdekken, bespreekbaar te maken of in aanraking te laten komen met de waardevolle, katholieke traditie. Dat moeten we ons als kerk aanrekenen.”

Inspiratie voorleven
Begin dit jaar was diaken Burgering, de in april van dit jaar ging werken in de Westlandse parochies, drie maanden op sabbatverlof. Belangrijkste thema van dit verlof was: jongerenpastoraat. Naar aanleiding van deze bezinnings- en studietijd verzorgt hij deze interactieve lezing. Diaken Burgering behartigt samen met collega Dits de portefeuille jongerenpastoraat in het hele Westland. “Goed jongerenpastoraat gaat over inspiratie. Van voorgangers, van ouders, van leerkrachten. Jongeren hebben gepassioneerde voorbeelden nodig, waardoor de vonk van geloven kan overspringen. Daarnaast zijn we een paar generaties vergeten om kinderen en jongeren te léren geloven. Zo vanzelfsprekend als wij het vinden om een kind te leren lopen, praten of fietsen zo moeilijk is het geweest om hen te leren geloven. Als ouderen – en daar hoor ik ook bij – gúnnen wij jonge mensen een net zo sprankelend, vertrouwenwekkend en blij geloof als we zelf ervaren. Dan moeten we ze dat én voorleven én leren.”

Sacramenten hoppen
De praktijk tegenwoordig is dat kinderen en jongeren in de rooms katholieke kerk van sacrament naar sacrament ‘hoppen’. Als baby worden ze gedoopt. Zeven jaar later doen ze ‘eerste heilige communie’ (voor het eerst aan tafel bij de Heer) en weer vijf jaar later krijgt een deel van de tieners het vormsel toegediend door de bisschop (zalving en keuze om je leven gelovig te leven). Burgering: “In de tussen liggende tijd komen deze kinderen amper tot niet in de kerk. Na het vormsel op twaalf of dertienjarige leeftijd verliest de kerk hen uit het oog, omdat deze jongeren kerkgang vaak als heel erg saai ervaren. Onwetendheid en onwennigheid liggen hier zeker aan ten grondslag, maar de kerk mag ook wel een wat modernere uitstraling krijgen. Én beter aansluiten op levensvragen die jonge mensen stellen.”

Aangewezen plaats
Diaken Burgering hoopt op deze avond veel (jonge) mensen te bereiken die mee willen denken over hoe het aanbod van jongerenpastoraat in de rooms katholieke kerk van Wateringen en
Kwintsheul kan worden verbeterd. “De kerk is nog steeds de aangewezen plaats om elkaar te leren geloven. Samen zoeken naar wat waardevol is in je leven draagt bij tot een goede en evenwichtige, persoonlijke ontwikkeling. Daar horen vragen, twijfels en onderzoek bij. De wereld is niet af, en inzichten van jongeren doen ertoe. Hiervoor als kerk ruimte, tijd en aandacht hebben is essentieel voor jongeren.”

Na zijn interactieve lezing gaan de aanwezigen zelf aan de slag met stellingen en vragen om de theorie naar de Westlandse praktijk toe te brengen. Opgave is niet noodzakelijk, maar wel wenselijk in verband met de catering voor deze avond. Aanmelden kan via: jandedoper@rkwestland.nl.

 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.