Open Monumenten Dag 2023 in onze parochiekerken
In 2023 is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat vieren we door het thema ‘Levend erfgoed’ in 2023 te koppelen aan Open Monumentendag. Levend Erfgoed, oftewel immaterieel, zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven. Deze vorm van erfgoed is voortdurend in beweging en verandert met de tijd mee. Denk aan het ambacht van de molenaar, de klompenmaker, heggenvlechters, of aan de Caribische verteltraditie Anansi, Gregoriaanse zang, de danskunst bubbling, bloemencorso’s, fanfares, het bakken van poffertjes en de Indische rijsttafeltraditie. (Levend) erfgoed verbindt ons allemaal. Levend Erfgoed zal tijdens het Open Monumentendag weekend extra aandacht krijgen in en om de opengestelde monumenten in Nederland.
St. Adrianuskerk Naaldwijk
Op deze zaterdag toont Marja Ouwerling een beperkt deel van haar oeuvre van schilderijen. Marja is kunstenaar, kunstvakdocent en coach. Ze maakt bloemstillevens in acrylverf met veel fantasie, patronen en doodle motieven. Ze gebruikt ook graag pastelkrijt en wil met de krijttekeningen liefde voor de natuur en de zorg voor moeder aarde overbrengen.
Om 14.00 uur en 15.00 uur zijn er optredens van 45 minuten door Jan van der Spek, piano en Ineke Helder, blokfluit. Ook de prachtige tuin is weer te bezichtigen. Het is beslist de moeite waard een kijkje te komen nemen.
H. Machutuskerk Monster
Er is een expositie met kerkelijke erfschatten en een geschiedenis van het kerkgebouw, verteld vanuit het perspectief van Machutus. Er zijn gidsen aanwezig voor persoonlijke rondleidingen. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Lourdes grot achter in de tuin naast de begraafplaats.
St. Andreaskerk Kwintsheul
De kerk uit 1893 is een ontwerp van de Delftse architect J. Tonnaer. Na de groei van de parochie, vlak na de oorlog, was het noodzakelijk de kerk uit te breiden. Dat gebeurde in 1951. Uit deze tijd dateren ook de kruiswegstaties van M. Weiss uit Roermond. Hij is vernoemd naar de bouwpastoor Andreas van Lottom.
Evenals voorgaande jaren is het mogelijk om onder begeleiding van vrijwilligers de toren te beklimmen. Onderweg naar boven ziet u hoe het monument vervaardigd is met oude ambachten en technieken. Kerkgebouw, sacristie, koorzolder, toren, dagkapel en pastorie (stilte)tuin zijn te bezichtigen, in de kerk uitstalling van vaandels (oa. Maria Congregatie, de Middenstand en LTB) en diverse kerkschatten.
Onze Lieve Vrouw van Goeden Raadkerk Honselersdijk
Het thema van monumentendag is dit jaar ‘Levend erfgoed’. Wij beelden dit uit door een mooi overzicht van de groei van Honselersdijk door de eeuwen heen. De wijken en markante herkenningspunten met uniek beeldmateriaal zijn die dag te zien.
Wedstrijd voor de kinderen
Voor de kinderen en tieners is het mogelijk mee te doen met de wedstrijd ‘ontwerp je eigen kerk’. Er liggen die dag bouwplaten klaar met een schaalmodel van onze kerk. In de kerk staan tafels om het schaalmodel (eventueel met ondersteuning) in elkaar te knutselen. Dit is mogelijk voor alle leeftijden. Door het versieren van je eigen kerkje, kun je er een heel eigen ontwerp van maken. Uit de versierde kerkjes zal een winnaar worden gekozen, die kans maakt op een geheel verzorgde escape-room in de kerk voor max. 1 gezin of 4 kinderen.
H. Bartholomeuskerk Poeldijk
Bijzondere aandacht voor de tentoonstelling “110 jaar muziekvereniging Pius X” en de optredens op zaterdagochtend van Pius X.
Voor de kinderen is er op zaterdagmiddag een vossenjacht in het dorp georganiseerd door leden van Scouting Poeldijk.
Schippers laten u (en uw (klein)kinderen) op zaterdag graag genieten van een gratis vaartocht naar de historische druivenkwekerij Sonnehoeck.
Sinds vorig jaar is woonhuis Torenzicht ook te bezoeken op Open Monumentendag.
Lambertuskerk Heenweg
Om 13.30 uur en 15.30 uur is er een lezing over historie rond Rijksmonument Lambertuskerkje. Buiten op het kerkplein zijn er diverse activiteiten, ook voor kinderen zoals beschilderen houten 3D bosdieren. Er zijn diverse muzikale optredens.
Prijsvraag
thema “Als monumenten konden praten” Wedstrijd voor de jeugd in de leeftijd 5-10 jaar, 10-15 jaar en 15-18 jaar. Schrijf of maak op één A4-papier een verhaal of tekening met het onderwerp “Als monumenten konden praten“. Lever dat op zaterdagmiddag 9 september vóór 16:30 uur in bij het Lambertuskerkje. Op zondagmiddag 10 september is de uitslag met voor de winnaar van iedere leeftijdsgroep een leuke prijs!
St. Jan de Doperkerk Wateringen
Het orgel zal enige keren bespeeld worden. De toren kan op bepaalde tijden beklommen worden. Er zullen glas in lood-kleurplaten ingekleurd kunnen worden. De glas in loodramen kunnen met behulp van een beschrijving bekeken worden. Ook een rondleiding in de kerk is mogelijk. In de kerk is een schilderij uit 1962 te zien van de schilder Herman Berserik met daarop de Sint Jan de Doper in een landschap met kassen en schoorstenen. Titel van het schilderij is “Wateringen”.