Parochiefederatie neemt afscheid van haar voorzitter

12 oktober 2018 - Algemeen federatie nieuws

Vanaf de oprichting, zeven jaar geleden, was Joop Gardien (65) voorzitter van de Westlandse parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin. Op donderdag 4 oktober droeg hij het stokje over aan zijn opvolger Peter Zuidgeest. "Het belangrijkste is om er zorg voor te dragen dat mensen elkaar verstaan."

De federatie Sint Franciscus werd in 2011 opgericht om de onderlinge samenwerking tussen de elf Westlandse parochies te bevorderen. Het bisdom wilde oorspronkelijk één parochie vormen, maar dat bleek vooralsnog een stap te ver. "En ik zie dat ook nog niet zo snel gebeuren", bekent Gardien. "Dat ligt gevoelig en daar moet je dus rustig mee omgaan." Daarom heeft iedere parochie nog steeds een eigen bestuur en zijn ze zelf verantwoordelijk gebleven voor zaken als financiën. Niettemin is samenwerking geboden: "Om de beschikbare financiën en menskracht goed te benutten moetje samenwerken", aldus Gardien. Op dit moment beschikken de elf Westlandse  parochies over een team van vier priesters, aangevuld met vrijwilligers, vaak oud-missiepriesters, en pastorale medewerkers. "Maar zaken als het toenemende priestertekort merkt iedere parochie, en daar moet je met elkaar dus oplossingen voor vinden."

De federatie speelt in die samenwerking een verbindende en faciliterende rol: "Wij zijn enerzijds vooral boodschapper tussen de parochies en het bisdom, en anderzijds moedigen we de samenwerking tussen de parochies onderling aan. Zo zijn we bezig om de verschillende boekhoudingen op elkaar aan te laten sluiten en verzorgen we jaarlijks een besturendag waar de bestuurders elkaar kunnen ontmoeten."

De belangrijkste taak van de federatie is om het draagvlak voor de samenwerking in stand te houden en te vergroten. "Je moet zorgen dat mensen elkaar verstaan", vindt Gardien. "Er moet bereidheid zijn naar elkaar te luisteren. Dwingen heeft in ieder geval geen zin."
Joop Gardien werd zeven jaar geleden door Jan van Rest als voorzitter gevraagd en als praktiserend katholiek en pleitbezorger van samenwerking nam hij die taak graag op zich. Hij kijkt dan ook terug op goede jaren. Niettemin vindt hij dat het nu tijd wordt om het stokje over te dragen: "Ik zeg altijd dat je nergens te lang moet blijven. Er moet nu, na zeven jaar, ruimte komen voor iemand anders. Dat is gezond voor de organisatie. De huidige secretaris van de federatie, Peter Zuidgeest, neemt zijn taak over. Op de feestdag van de Heilige Franciscus, 4 oktober, nam de federatie tijdens de mis in de Andreaskerk afscheid van Joop Gardien. "Mijn advies voor mijn opvolger is: verder gaan op de ingeslagen weg. Geef de parochies de gelegenheid naar elkaar toe te groeien."

tekst: Esdor van Elten - update RK Westland

foto: PR RK Westland

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.