Protocol weekendvieringen in de maand juni

22 mei 2020 - Algemeen federatie nieuws

Tijdens de persconferentie van 6 mei kondigde premie Rutte versoepelingen aan van de bestaande maatregelen om de verspreiding van het Corona-virus te beperken. Een van deze versoepelingen is dat bijeenkomsten van (in totaal) 30 mensen vanaf 1 juni weer zijn toegestaan, dit mag vanaf 1 juli uitgebreid worden naar 100 mensen. De bisschoppen hebben op 20 mei besloten dat vieringen in onze kerken weer toegestaan zijn, maar wel onder bepaalde voorwaarden.

Protocol
In formele taal wordt gezegd dat een protocol moet worden gevolgd, dus dat de manier waarop de vieringen worden georganiseerd beschreven moeten worden en dat volgens die beschrijving wordt gewerkt. Alles rond een viering moet zo georganiseerd worden dat de verspreiding van het Corona-virus wordt beperkt. Een protocol beschrijft dat zaken als de hygiëne, de afstand tot elkaar (1,5 meter) en het reserveren van een plaats door kerkgangers. De bisschoppen hebben drie protocollen opgesteld, waarvan er een voor de kerkgangers. In elke kerk is de uitvoering van dit protocol de verantwoordelijkheid van een coördinator. Deze is herkenbaar aan een gekleurd hesje. De kerkgangers dienen de aanwijzingen van de coördinator op te volgen.  

Weekendvieringen in juni
Het federatiebestuur heeft besloten dat vanaf zaterdag 6 juni weekendvieringen in onze parochiekerken weer toegestaan zijn, echter zonder uitreiken van de H. Communie. Omdat er altijd een voorganger, een koster, een lector, een coördinator en (minimaal) één kerkmusicus is, is het aantal kerkgangers vanaf 1 juni beperkt tot 25 en vanaf 1 juli tot maximaal 95. Voor kleinere kerkgebouwen zal het maximumaantal lager liggen. Misdienaars of acolieten worden niet gevraagd.

Reserveren zitplaats
Het volgen van het protocol houdt voor de kerkgangers allereerst in dat reserveren verplicht is. Zonder reservering zal iemand niet tot de viering worden toegelaten. Het reserveren is mogelijk via onze website door het invullen van een formulier. Dit is mogelijk vanaf 18 uur op de maandag voorafgaand aan de weekendviering. Er kan alleen voor één viering worden gereserveerd en voor elke persoon dient een formulier te worden ingevuld. In onze grotere parochies krijgt niet iedereen de gelegenheid om een viering te bezoeken. In die gevallen wordt u verzocht om één keer in de maand een weekendviering bij te wonen, zodat andere parochianen ook in de gelegenheid zijn om een viering bij te wonen.

Controle
Als iemand gereserveerd heeft, kan de kerk worden bezocht, mits iemand geen ziekteverschijnselen heeft. U wordt dan verzocht ruim op tijd te komen. Bij binnenkomst in de kerk wordt door de coördinator gecontroleerd of iemand daadwerkelijk gereserveerd heeft. Daarna zal de coördinator de plaatsen toewijzen. Deze werkwijze kost meer tijd dan gebruikelijk. De zitplaatsen liggen 1,5 meter van elkaar en families mogen bij elkaar zitten. Allereerst worden de plaatsen voorin de kerk ingenomen en vandaar kunnen de plaatsen daarachter worden gevuld. Bij het verlaten van de kerk zullen als eerste de mensen achterin de kerk hiermee beginnen.

Geen samenzang
Samenzang is voorlopig niet toegestaan. De zang zal verzorgd worden door een kerkmusicus en eventueel een cantor. Zangbundels zijn dus niet nodig. De collecte zal plaatsvinden door een bijdrage te geven bij het verlaten van de kerk (deurcollecte). Hierdoor kan geen besmetting plaatsvinden door het aanraken van munt- of papiergeld.

Kerkomroep
Slechts een kleine groep parochianen zal in de maand juni een viering in een van onze kerken kunnen bijwonen. De parochies van ’s-Gravenzande en Kwintsheul hebben ervoor gekozen in de maand juni nog geen vieringen aan te bieden. Daarnaast zijn vieringen in tehuizen en doopvieringen in de maand juni nog niet toegestaan. Toch is het vanaf 1 juni mogelijk om een weekendviering met beeld te kunnen volgen en wel de viering vanuit de St. Jan de Doper uit Wateringen. Deze viering is te volgen via www.kerkdienstgemist.nl. Daarnaast zijn in de maand juni elke werkdag de ochtendvieringen volgens de huidige opzet nog steeds via www.kerkomroep.nl te volgen. Op deze manier kunnen wij toch liturgisch verbonden zijn.

Pastoraal team
parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.