We gaan als parochies in gesprek over onze vitaliteit

05 september 2024 - Algemeen federatie nieuws

Een van de meest gestelde vragen in de afgelopen jaren aan de federatie is wanneer welke kerk dicht zal gaan. Het streven van de federatie is echter niet het sluiten van zoveel mogelijk kerken. We vinden het wel belangrijk om te kijken hoe de vitaliteit is binnen alle parochies. Zolang je van betekenis kan en wil zijn, heb je recht van bestaan! Om dat handen en voeten te geven maken we gebruik van de Vitaliteitstoets die door het bisdom Rotterdam in 2022 is ontwikkeld. In het afgelopen jaar hebben de parochies regelmatig een vragenlijst ingevuld en de uitkomsten daarvan zijn steeds in de vergadering van alle vicevoorzitters besproken.

Het invullen en bespreken van de vragen is bedoeld als een proces van samen op weg zijn als parochie. Zodat we op een gestructureerde manier een “selfie” kunnen maken en met elkaar kunnen spreken over de vraag “Waar kunnen we in de toekomst op welke manier present zijn en wat hebben we hiervoor nodig?”.

“Maar wat is parochievitaliteit? Wanneer ben je als parochie en geloofsgemeenschap vitaal?” vraagt u zich misschien af. De Vitaliteitstoets gaat voor een deel over aantallen, maar vooral over geloof en de zending van de Kerk. Daarom vraagt de Vitaliteitstoets ook: Praat je over je geloof? Kom je tot een geloofsgesprek?

De Kerk heeft een drievoudige opdracht: het geloof verkondigen, de sacramenten vieren en elkaar dienen (leren, vieren en dienen). Die opdracht hebben we als parochies en als geloofsgemeenschappen. Die opdracht hebben we ook persoonlijk als parochianen. En ook het bisdom als geheel heeft die opdracht. Dat vraagt om samen optrekken. We moeten het samen doen. Of in de woorden van paus Franciscus: De wereld waarin wij leven en waarin wij geroepen zijn om lief te hebben en te dienen, die vraagt dat de Kerk de samenwerking in alle aspecten van haar zending versterkt. Wij hopen dat het proces van het invullen van de Vitaliteitstoets hiervoor vruchtbaar zal zijn.
Dit zijn de onderwerpen (beleidsterreinen) in de Vitaliteitstoets:
•    Geloof
•    Pastoraat
•    Personeel en vrijwilligers
•    Financiën
•    Gebouwen en begraafplaatsen
•    Besturen en beheren.

Van elk hoofdstuk is een samenvatting gemaakt. We staan nu op het punt om uit de samenvattingen conclusies te trekken. We worden hierbij begeleid en ondersteund door Lizzy Beenhakker. Zij is projectmedewerker parochievitaliteit bij het bisdom. Zij zal met elk afzonderlijk parochiebestuur in gesprek gaan over de informatie te deze parochie als input heeft gegeven.
Daarna stuurt het federatiebestuur een samenvatting van de antwoorden en gegevens met de voornemens aan de bisdomstaf, met het oog op een gezamenlijk gesprek als parochie en bisdom.

Als we dat hebben gedaan volgt een gesprek van de federatie en het bisdom, om ook met het bisdom tot een gezamenlijk beeld van de parochies in de federatie te komen. In zijn beleidsvisie zegt bisschop Van den Hende: “De Vitaliteitstoets helpt parochiebesturen om beleidsmatige stappen te zetten, dat wil zeggen: bedachtzame en zorgvuldige stappen, die ook de vrucht zijn van overleg en afstemming”.

Peter Zuidgeest,
voorzitter parochiefederatie Sint Franciscus, tussen duin en tuin

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van De Lier

Wijsheid begint met verwondering.