Wijziging vieringen vanaf 1 juli

17 juni 2020 - Algemeen federatie nieuws

De regering heeft in de lijn van de versoepelingen van de bestaande coronamaatregelen vooralsnog religieuze bijeenkomsten van 100 mensen toegestaan (of zoveel personen als mogelijk is met inachtneming van de anderhalvemeter maatregel). De bisschoppen hebben aangegeven dat onder bepaalde voorwaarden onze kerken weer open mogen, als we het protocol volgen dat in samenspraak met het RIVM is opgesteld.

Alles rond een viering is daarin zo georganiseerd dat de verspreiding van het Corona-virus wordt beperkt. Volgens het protocol letten we op de hygiëne (bij binnenkomst handen ontsmetten), de afstand tot elkaar (er zijn plaatsen gemarkeerd in de kerk zodat we op 1,5 meter van elkaar kunnen zitten) en reserveren we vooraf een plaats voor de weekendvieringen (in onze federatie doen we dat door aanmelding op de website). In elke kerk is een coördinator beschikbaar om ons te begeleiden in de naleving van dit protocol.  

Vanaf 1 juli weer communie
Het federatiebestuur heeft in overleg met het pastoraal team besloten dat vanaf 1 juli in de weekendvieringen weer de H. Communie wordt uitgereikt. Dat zal anders gebeuren dan gebruikelijk. U zult gevraagd worden georganiseerd naar voren te komen, uw handen te ontsmetten en zelf de communie uit een bakje te nemen. Volg de instructies van de coördinator, dan wijst het zich vanzelf.
Naast de bedienaren op het altaar kunnen vanaf 1 juli maximaal 100 kerkgangers per viering aanwezig zijn. Voor sommige kerkgebouwen ligt het maximumaantal lager in verband met het kunnen handhaven van de 1,5 meterafstand.

Reserveren
Let op. Zonder reservering wordt niemand tot de weekendvieringen toegelaten. Het reserveren is mogelijk via onze website door het invullen van een formulier. Reserveren is mogelijk vanaf maandag 18.00 uur tot zaterdag 17.00 uur van het aankomend weekend. Er kan niet voor meerdere vieringen worden gereserveerd, maar voor één viering tegelijkertijd. Voor elke persoon dient een apart formulier te worden ingevuld.

Bij klachten thuisblijven
Als iemand gereserveerd heeft, kan de kerk worden bezocht, mits iemand geen ziekteverschijnselen heeft. U wordt verzocht ruim op tijd te komen. Bij binnenkomst in de kerk wordt door de coördinator gecontroleerd of u gereserveerd heeft en gevraagd of u klachten heeft. Ook in de kerk geldt: bij klachten thuisblijven. Bij geen klachten wordt u een plaats toegewezen. Mensen uit één gezin of huishouden mogen bij elkaar zitten.

Samenzang is niet toegestaan, omdat samen zingen risico’s oplevert voor de verspreiding van het virus. Als er muziek aanwezig is, wordt die verzorgd door een kerkmusicus en/of een cantor. Zangbundels worden niet gebruikt. De vredeswens wordt op afstand ‘gegeven’ en de collecte vindt bij de deur plaats, zodat er geen contact hoeft te zijn bij het doorgeven van de mandjes.

Vieringen in beeld
De vieringen in tehuizen alsmede doopvieringen zijn nog niet toegestaan. Er is wel de mogelijkheid om een weekendviering met beeld te kunnen volgen. De St. Elisabeth parochie in Wateringen (locatie St. Jan de Doper kerk) zendt de 9.00 uur-viering uit via www.kerkdienstgemist.nl  Vraag het huis waar u woont naar de mogelijkheden om dit samen te bekijken.

Doordeweekse vieringen
Daarnaast blijft het pastoraal team tot 1 september elke werkdag de ochtendvieringen verzorgen die u via www.kerkomroep.nl kunt beluisteren. Vanuit de drie kerken die tot nu toe de ochtendvieringen verzorgen: de O.L.V. van Goeden Raad (Honselersdijk), H. Machutus (Monster) en (vanaf 1 juli) de St. Joseph (Wateringen). Wilt u in uw regio bij de ochtendviering aanwezig zijn, dat kan in deze drie kerken. U dient zich wel -net zoals voor de weekendvieringen- eerst aan te melden en een plaats te reserveren via onze website. Is de viering ’s morgens geweest, dan kan u diezelfde dag ’s avonds na 18.00 uur opnieuw reserveren voor de viering in de week erna. Het protocol voor de weekendvieringen geldt in alles ook voor de doordeweekse viering.

Verder zal de St. Adrianus (Naaldwijk) vanaf 3 juli starten met een avondviering op de vrijdagavond om 19 uur. Ook voor deze viering dient u zich wel eerst aan te melden en een plaats te reserveren via onze website. Aanmelden kan vanaf 30 juni en als de viering 's avonds geweest is dan de volgende dag 18.00 uur. Deze viering is alleen te beluisteren via het kerkradio systeem van de Naaldwijkse parochie.

Samen vieren is een groot goed. Gezond blijven ook. Het voelt misschien als vieren met de rem erop, maar de ervaring is dat de vreugde van het samen-zijn in Gods naam het wint van de beperkingen die we noodgedwongen onszelf opleggen. Samen geloven blijft een mooi gebeuren ook in deze ontregelde tijden waarin niets vanzelfsprekend is.  

pastoraal team
parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van ’s-Gravenzande

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.