Parochiebladenservice

De Parochiebladenservice levert kant en klare berichten en illustraties geschikt voor parochiebladen, geschreven door een vast redactieteam. De berichten en illustraties mogen door parochies onbeperkt worden overgenomen voor publicatie in hun eigen bladen en websites.

De Parochiebladenservice wordt via de persdiensten van de bisdommen verspreid onder parochiebladredacties, maar downloaden van de artikelen vanaf deze site kan ook. Hier onder vindt u een overzicht van de beschikbare artikelen.
Wilt u zelf een bericht beschikbaar maken voor de Parochiebladenservice, mail dan naar: media@rkwestland.nl. De redactie beoordeelt of uw bericht geschikt is voor plaatsing.


De Kerststal bestaat 800 jaar

Geen Kerstmis zonder kribbe. In menig huiskamer, kerk en zelfs in bedrijven of langs de openbare weg wordt in december een kerststal opgezet. Er zijn ook heel wat plaatsen met een levende kerstgroep. Dit jaar wordt Kerstmis heel speciaal. Het is namelijk precies 800 jaar geleden dat de kerststal zoals wij die nu kennen werd geïntroduceerd.

De kerstgroep met Maria, Jozef en het Jezuskind, met de herders en de os en de ezel hebben we te danken aan Sint-Franciscus van Assisi. Vóór 1223 werd er hooguit een kribbe met een beeld van het kindje Jezus geplaatst. Precies 800 jaar geleden kreeg Franciscus van paus Honorius III toestemming om het kersttafereel met levende personen voor te stellen. In het bos bij Greccio in Italië bouwde hij een stalletje.

Op Kerstavond werd vóór dat stalletje de Heilige Mis opgedragen, waarbij het idee was dat het Goddelijk Kind zelf onder de gedaante van brood en wijn aanwezig zou zijn. De legende vertelt: ‘Toen Franciscus het Evangelie zong en gekomen was bij de woorden ‘…en legde hem neder in de kribbe..,", knielde hij neer om het geheim van de menswording te overwegen en zie in zijn armen kwam een kindje, omstraald van schitterend licht.’

De door hem opgericht orde van minderbroeders (franciscanen) hebben de volksdevotie rondom het stalletje van Bethlehem in de eeuwen daarna wereldwijd verspreid. Er bestaan zelfs verenigingen van mensen die kerstgroepen sparen. Dit najaar is ook een boek verschenen over 800 jaar Kerststal.

……..[eventueel aanvullen bijzonderheden over de kerststal in de eigen parochie]……………

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Actie Kerkbalans 2024 komt eraan
Geef vandaag voor de kerk van morgen

In januari gaat Actie Kerkbalans van start. Het thema is ook dit jaar ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’. Tijdens deze Actie vragen we alle parochianen om een jaarlijkse financiële bijdrage voor onze parochiefederatie. We hopen dat we ook in 2024 weer op u mogen rekenen!

De kerk is niet alleen voor ons, maar ook voor de generaties na ons van grote waarde. Het is een plek waar we God en elkaar ontmoeten. Waar we rust vinden, omzien naar elkaar en het leven met elkaar delen. Heel graag willen we ook het komende jaar en in de verdere toekomst van betekenis zijn voor mensen die verdieping en ontmoeting zoeken. We willen uitnodigend zijn voor jonge mensen die hun leven nog voor zich hebben, en voor mensen die God nog niet kennen. We willen mooie en inspirerende vieringen organiseren, evenals verbindende activiteiten daaromheen. Maar dat alles kost geld. Door vandaag te geven, maken we de kerk van morgen mogelijk. Doe u mee?

Welkom bij Startmoment
We zullen het begint van de Actie Kerkbalans dit jaar inluiden met een speciaal startmoment met het luiden van onze kerklokken/uitrollen met de rode loper […..invullen hoe uw parochie het startmoment invult…..]. Kom op [ …… datum, tijdstip…..] naar de kerk voor dit feestelijke moment. Dan zullen we het thema zichtbaar maken in en rond onze kerk. […..Eventueel aanvullen wat er op dat moment nog meer te doen/te zien is….].

Kerk-zijn kunnen we alleen samen. Doe daarom mee aan de Actie Kerkbalans en vul het toezeggingsformulier in januari ruimhartig in. In de week van […… data noemen…..] komt een vrijwilliger het formulier bij u ophalen. U kunt uw bijdrage ook digitaal overmaken. Kijk voor meer informatie op [...naam website parochie noemen…]. Door vandaag te geven, kan de kerk blijven doen waar ze al eeuwenlang voor staat. Op naar de kerk van morgen!

.[eventueel aanvullen met gegevens over bankrekening parochie etc]….

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vooruitkijken naar 2024 én 2025
Heilig Jaar begint met ‘Jaar van gebed’

Volgens een traditie die teruggaat tot de middeleeuwen wordt in de katholieke kerk elke 25 jaar een Heilig Jaar gehouden. Het is een jaar om extra aandacht aan je geloof besteden, om te pelgrimeren en om een nieuwe start te maken. Paus Franciscus heeft al aangekondigd dat er in 2025 weer een Heilig Jaar wordt gehouden.

Maar daar gaat 2024 aan vooraf. Als voorbereiding op het Heilig Jaar wordt dat een jaar van gebed. Het is goed om ons komend jaar al biddend voor te bereiden op dat bijzondere moment waarop de paus in Rome de heilige deuren weer zal openen en ons uitnodigt om als ‘Pelgrims van de hoop’ op bedevaart te gaan. In de loop van 2024 zal op diverse manieren aandacht voor het gebed worden gevraagd.

De gezamenlijke Nederlandse bisdommen organiseren in de meivakantie van dat jaar een Nationale Bedevaart naar Rome. Noteer de datum vast: de week van 26 april t/m 3 mei 2025.
Meer informatie daarover volgt op www.rome2025.nl of www.westlandsebedevaarten.nl

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwjaar
Geef hen de hand

Ik wens je uit de grond van m’n hart een ‘goed’ jaar!
Een ‘goed’ jaar voor jou…. En voor alle mensen!
Ik zeg je: Geef elkaar de hand… ook hen,
die je reeds lang geen hand meer gegeven hebt…
een hand met een hart vol goede en oprechte wensen.
Geen wensen voor een dag
met een mooi masker op een lelijk gezicht!
Schrijf een kaartje! Plak een kus erop!

Een nieuw jaar begint! Maak er een goed jaar van.
Laat je eigen goedheid voelbaar zijn,
thuis, op school, op het werk.
Leg alle ruzies bij. Slik je ‘kwatong’ in.
Maak je man, je vrouw, je kinderen gelukkig,
niet alleen met woorden,
want je hebt hun geluk zo nodig, om zelf gelukkig te zijn.

Zoek toch nooit geluk voor jou alleen…
in je eigen geïsoleerde hokje.
Help ons een wereld te maken, waarin wij
niet alleen elkaar verdragen, maar elkaar gaan liefhebben,
een wereld waarin er ruimte is voor een glimlach,
een bloem, een hart, voor een ‘stukje hemel’ op aarde!
 
Phil Bosmans
Uit: Menslief, ik wens je vrede en alle goeds

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zondag van het woord van God

Christenen over de hele wereld delen hetzelfde boek: de Bijbel. Dat boek vertelt over Gods liefde en over wie wij mensen zijn. Paus Franciscus heeft gevraagd om op de derde zondag van de ‘tijd door het jaar’ extra aandacht te besteden aan de Bijbel. Hij noemt dat de ‘Zondag van het Woord van God’. Dit jaar is dat in het weekeinde van 20 en 21 januari.

De Bijbel is geen geschiedenisboek, maar een geloofsboek. Het is geen boek dat ons van kaft tot kaft precies voorschrijft hoe we moeten leven. Maar het is een boek (eigenlijk een verzameling boeken) dat ons in verhalen duidelijk maakt hoe oneindig goed God is en hoe wij iets van die goedheid in ons eigen leven kunnen overnemen. Het is de moeite waard om de Bijbel eens uit de kast te pakken en er stukjes uit te lezen en erover te mediteren.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaar van gebed opent met gebedsweek

Ter voorbereiding van het Heilig Jaar 2025 is 2024 uitgeroepen tot een ‘Jaar van gebed’. Hoe kunnen we dat mooier openen dan met de jaarlijkse ‘Week van gebed voor de eenheid van de christenen’. Het thema van die week (18-25 januari) luidt dit jaar ‘Heb God lief… en je naaste als jezelf.

Het thema verwijst naar het Bijbelverhaal van de Barmhartige Samaritaan (Lc. 10, 25-37). In deze parabel laat Jezus zien wat het betekent om je naaste lief te hebben. Liefde is het DNA van het christelijk geloof. God is liefde en ‘de liefde van Christus heeft ons één gemaakt’. Christenen van verschillende kerken vinden elkaar in hun gemeenschappelijke identiteit in de ervaring van Gods liefde (Joh. 3, 16) en laten als het goed is die identiteit aan de wereld zien door hoe ze elkaar liefhebben (Joh.13, 35).

We bidden deze week voor eenheid tussen alle christenen, om vrede tussen volken en mensen en vooral dat we allemaal onze barmhartige liefde kunnen tonen aan iedereen die we op onze levensweg tegenkomen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dag van het Jodendom

Rond de week van gebed voor de eenheid van de christenen staat de katholieke kerk sinds een aantal jaren ook stil bij de relatie met het jodendom. ‘Onze oudere broers en zusters’ noemde paus Johannes Paulus II de Joden ooit. In Limburg is een kleine, maar actieve Joodse gemeenschap in Maastricht, waarmee vanuit de katholieke kerk een vriendschappelijke band wordt onderhouden. Op zondag 28 januari organiseren zij samen de ‘Dag van het Jodendom’. Het programma is te vinden op de website van het bisdom Roermond: www.bisdom-roermond.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Joodse feestdagen: Toe Bisjvat

Joden en christenen voelen zich nauw met elkaar verbonden. Jezus was een Jood en vierde de Joodse feesten. Sommige van die feesten zijn in een afgeleide vorm ook op de christelijke kalender terechtgekomen. Denk maar aan Pasen (Pesach) en Pinksteren (Wekenfeest). Maar het jodendom kent ook heel eigen feesten. Een daarvan is Toe Bisjwat, dat dit jaar op 25 januari wordt gevierd. Dat is toevallig ook de week waarin de Dag van het Jodendom wordt gehouden.

Met Toe Bisjvat wordt het ontwaken van de natuur na de winter gevierd. Het is vooral een landbouwfeest. Letterlijk vertaald betekent Toe Bisjvat 'de 15e Sjevat'. Deze 15e dag van de maand Sjevat wordt in de Misjna (de uitleg van de joodse wet) het ‘nieuwjaar voor de bomen’ genoemd. Tegenwoordig wordt deze dag wereldwijd gevierd door het eten van fruit dat in Israël verbouwd wordt. Het is de gewoonte voor Joden om op deze dag zoveel mogelijk verschillende vruchten te eten en in Israel bomen door kinderen te laten planten.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Als Aswoensdag en Valentijnsdag samenvallen

De datum 14 februari is bij velen bekend als Valentijnsdag. Dit jaar is het dan ook Aswoensdag. Dat is een lastige. Aswoensdag is een dag van vasten en onthouding. Valentijnsdag staat bekend als een dag waarop geliefden elkaar juist cadeautjes geven. Dat heeft met vasten weinig te maken. Of toch?

Het is nooit zo bedoeld, maar dit jaar komt het toevallig zo uit. De oorsprong van Valentijnsdag is een heidens reinigingsfeest dat op 14 februari werd gevierd. De naam van de maand is er zelfs van afgeleid: februare betekent ‘zuiveren’ of ‘reinigen’. In de vroege kerk werd dit omgevormd tot een christelijk reinigingsfeest dat precies 40 dagen na Driekoningen werd gevierd: op 14 februari. In de westers kerk verschoof deze betekenis later naar Maria-Lichtmis op 2 februari, maar in sommige oosterse kerken wordt het nog altijd op 14 februari gevierd.

Op Aswoensdag begint de Veertigdagentijd. Dat is een tijd van bezinning en voorbereiding op Pasen. Daarin speelt zuiveren en nadenken over je eigen fouten zeker ook een rol. Zo komen Aswoensdag en Valentijnsdag toch bij elkaar uit.

En dat geliefden elkaar op Valentijnsdag opzoeken? Dat vindt zijn oorsprong in een ander heidens vruchtbaarheidsfeest dat op 15 februari werd gevierd, de dag ná het reinigingsfeest. Dus wie dit jaar Aswoensdag in ere houdt en vast en zijn of haar ‘Valentijn’ pas een dag later verrast, zit historisch helemaal goed.  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vastenactie: even minderen voor een ander

De weken tussen Aswoensdag en Pasen zijn een tijd van bezinning. Het is ook een tijd om stil te staan bij mensen elders in de wereld, die veel minder hebben dan wij. Tijdens de Vastenactiecampagne maken we dit jaar kennis met Thandekile uit Zimbabwe. De jonge weduwe staat voor grote uitdagingen om met haar kinderen te overleven. Door lange droge periodes, afgewisseld met heftige regenval en overstromingen, is het verbouwen van groente veel moeilijker geworden.

Het thema van Vastenactie 2024 – klimaatverandering en voedselzekerheid – is voor Thandekile en haar gezin dagelijkse realiteit. Zij wonen in de provincie Masvingo. De droge periodes worden langer en heter en dan is het moeilijk om voldoende groente te verbouwen. De natte periodes zijn kort en hevig. Zo hevig, dat de regens grote overstromingen veroorzaken.

Met onze bijdrage aan Vastenactie willen we het gezin van Thandekile en andere kwetsbare families in het gebied ondersteunen. We willen onder andere waterpunten met pompen aanleggen, de boeren leren hoe ze hun land effectiever kunnen bewerken - denk aan het gebruik van een zadenbank en het telen van inheemse rassen die beter tegen het lokale klimaat kunnen - en ze noodzakelijke materialen geven. Daarnaast willen we de families extra middelen van bestaan geven, bijvoorbeeld door een aantal groepen naailes te geven.

Vanuit onze parochie helpen we graag mee. Tijdens deze vastenperiode willen we even minderen voor een ander. We doen zelf een stapje terug, om wat we daarmee uitsparen te delen met Thandekile en andere families. Steun Vastenactie.

[………..aanvullen met lokale gegevens over de Vastenactiecampagne ……………]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Je moet het maar weten
Waarom een schrikkeldag belangrijk is voor gelovigen

Dit jaar is er weer een 29e februari. Die schrikkeldag is nodig omdat een jaar niet precies 365 dagen heeft, maar een paar uur meer. Met die éne extra dag in de vier jaar trekken we dat weer recht. Voor christelijke gelovigen is die schrikkeldag van belang om de datum van Pasen goed te kunnen berekenen.

Die datum wordt namelijk bepaald aan de hand van de eerste volle maan na het begin van de lente (21 maart). Als nu ons kalenderjaar te veel verschuift ten opzichte van de astrologische kalender betekent dit dat we Pasen op de verkeerde dag gaan vieren en dat het feest uiteindelijk ergens in de zomer uit zou komen. Met de oude juliaanse kalender, die tot in de 16e eeuw werd gebruikt, dreigde dit gebeuren. Paus Gregorius XIII heeft daarom in 1582 een nieuwe (de naar hem vernoemde gregoriaanse) kalender ingevoerd om deze fout te herstellen. Hij deed dat heel simpel door tien dagen te schappen. Na 4 oktober 1582 volgde 15 oktober. Aan februari voegde hij eens in de vier jaar een dag toe. Daarmee kwam Pasen weer op de juiste dag in het voorjaar terecht.

 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Net zoals Sint Franciscus was paus Franciscus de mensen pastoraal nabij. Dat kwam bij hem op de eerste plaats.