Ruimte voor God?

Zeker als straks halverwege februari de veertigdagentijd begint, hoor je in de kerk vaak zeggen dat deze tijd ook bedoeld is om wat meer ruimte voor God te maken. Maar wat bedoelen we daar nu eigenlijk mee? Bij meer ruimte voor je naaste kunnen we ons vaak van alles voorstellen. Dan denken we aan iemand extra bezoeken, een beetje helpen met een boodschap of een klusje, iemand wat extra’s geven omdat jij veel meer hebt en de ander iets echt nodig heeft en ga zo maar door. U vult dat vaak ook zelf wel in. Als je denkt aan andere mensen, als je hun gezicht voor ogen haalt, dan weet je ook vaak wel hoe jij het beste wat meer ruimte voor ze kan maken. Vaak gaat het dan ook om wat tijd, wat aandacht en vooral van nabijheid.

Maar wat betekent dan meer ruimte voor God? Hoe doe je dat? Begin februari, op het feest horen we hoe Maria en Josef dat doen door naar de tempel te gaan en Jezus daar aan God op te dragen. We noemen dat feest van de Opdracht van de Heer in de tempel ook wel Maria lichtmis. Voor Maria en Josef een lange reis om bij God te zijn. Daar namen ze ook de tijd voor.

Vaak hebben wij een eigen manier om door de week of op zondag met God om te gaan. We gaan -soms- naar de kerk, we bidden een paar keer per dag voor en na de maaltijd en misschien bidt u ook nog wel af en toe de rozenkrans. Voor ons katholieken is het vaak fijn om met de vertrouwde gebeden van het Onze Vader en het Wees Gegroet te bidden. Of soms een schietgebedje. Of misschien leest u af en toe in de Bijbel, of volgt u een bepaalde app met extra meditaties en gebeden? We zouden juist de komende periode ook zelf op zoek kunnen gaan hoe wij, zoals wij zelf zijn, -nog- meer tijd met God kunnen doorbrengen. Misschien helpt het daarbij om God eerst ook als een ander te zien. Als de Ander. Als een persoon waar je ook dicht bij kunt zijn. Die bij jou wil zijn.

Misschien dat we dan daarbij ook wat vaker gewoon in de stilte bij God willen zijn. Kijkend naar een kruisbeeld, een icoon, een beeldje of met een rozenkrans in de hand. Gewoon even een kwartiertje in stilte daar zitten. Of een keer een kwartier eerder naar de kerk gaan om daar bij Hem te zijn. Of wandelend in de natuur. Een wandeling maken met God aan je zijde. Voel maar hoe Hij met jou meeloopt. En dan hoeven we niet zo veel te zeggen.

We zouden ook juist thuis wat meer ruimte voor God kunnen maken. Ook vooral samen meer ruimte voor God. Wij bidden vaak in onszelf, in ons hart. Hoe mooi kan het zijn als we soms ook samen hardop met eigen woorden tegen God praten. Bidden voor ons gezin, onze familie en wat ons bezig houdt. Waar we dankbaar voor zijn of juist zorg om hebben. Of als echtpaar voor je de nacht in gaat even samen een gebed uitspreken.

God zal alle tijd en ruimte voor u blijven maken. Aan het einde van het Mattheus-evangelie staat “ik zal bij u zijn, alle dagen van uw leven”. Aan ons om ook elke dag bij Hem te willen zijn.

Pastor Ad van Luijn

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.