Vasten? Waarom ook weer?
Vasten? Waarom ook weer?
Als je op vakantie naar Groot-Brittanië gaat kan je altijd genieten van een uitgebreid ontbijt, in het Engels ‘breakfast’. In Frankrijk bestaat een ontbijt uit een kop koffie en een croissant, maar in Engeland kan je ‘scrambled eggs’ (geklutste eieren) met worstjes of gebakken spek eten. Hoewel ik het thuis nooit zal klaarmaken als ontbijt, geniet ik daar wel van als ik dit in een hotel voorgeschoteld krijg. Waar zitten nu die grote landelijke verschillen in het soort ontbijt in?
Het zal wel te verklaren zijn uit de geschiedenis van de landen of uit de culinaire tradities. Maar ik zoek het in de naam van het ontbijt. De term breakfast is namelijk een samenvoeging van ‘break’ en ‘fast’. ‘Break’ komt van onderbreken en ‘fast’ van vasten. Het vasten van de nacht wordt onderbroken door het ontbijt. Vasten, en het Engelse ‘to fast’, wordt dus duidelijk gezien als ‘niet eten’. In de nacht eten we niet omdat we slapen, maar waarom vasten we in de Veertigdagentijd?
Vasten kan men doen om diverse redenen. Zo kan de arts tegen je zeggen dat je moet vasten om gezondheidsredenen, misschien omdat je geopereerd moet worden. In de natuurgeneeskunde wordt vasten gezien als een manier om je lichaam te zuiveren van giftstoffen. Mensen grijpen de Veertigdagentijd ook wel aan om iets aan hun gewicht te doen, vasten om af te vallen. Maar al deze redenen om te vasten zijn gericht op het functioneren of de vermageren van het lichaam. Ik heb altijd moeite met weinig eten, want ik denk dan maar aan één ding: eten.
Religieus vasten heeft echter een héél ander doel. We denken binnen het christendom dan vaak aan een periode van inkeer als voorbereiding op Pasen. Ook kennen wij vasten als een vorm van boetvaardigheid. Het vasten is in deze gevallen geen praktijk die gericht is op een verandering van het lichaam, maar op een andere verandering. We vasten omdat wij dichter bij God willen komen, omdat we God willen ontmoeten in de Verrezen Heer. We willen ons laten veranderen door de boodschap van Gods liefde. Dat is een goddelijke liefde die wij mogen ontvangen en een liefde die wij ook weer mogen doorgeven, zoals wij ons in de Veertigdagentijd inzetten voor het project van de Vastenaktie: een toekomst opbouwen voor de getraumatiseerde kinderen in Sierra Leone.
Dus: hoe gaat u dit jaar vasten?
Ik hoop dat u gul meedoet aan dit project van de Vastenaktie, door misschien wat minder te eten en het uitgespaarde geld aan dit project te geven. Maar ik hoop dat u ook tijd vrijmaakt om Gods liefde te kunnen ontvangen. Vasten kan dan bijvoorbeeld door minder naar de televisie te kijken. Dat doen we niet uit boetvaardigheid, maar om meer tijd te hebben en zo te luisteren naar Gods woord, om daar over na te denken of om met God te praten.
Mede namens mijn collega’s, wens ik u en jou een inspirerende Veertigdagentijd toe.
diaken Ronald Dits.