In gesprek over het seksueel misbruik binnen de R.K.-kerk

18 februari 2019 - Algemeen federatie nieuws

Op 6 februari vonden er twee bijeenkomsten plaats over het seksueel misbruik in de Rooms Katholieke kerk. Deze gesprekken stonden onder leiding van mevrouw dr. Anke Bisschops, pastoraal psycholoog, die veel begeleiding op dit gebied heeft verricht. De gesprekken waren bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan over de gevolgen van het seksueel misbruik voor ieder persoonlijk.

Pastoor Steenvoorden opende de bijeenkomsten met het bekennen dat het seksueel misbruik uit het verleden ‘ons nog steeds raakt. Er is een gevoel van schaamte omdat dit binnen onze kerk kon plaatsvinden’. Daarna heeft hij voor de slachtoffers en hun nabestaanden gebeden, gevolgd door het gezamenlijk bidden van een ‘Onze Vader’. Hierna volgde een korte inleiding van mevr. Bisschops en kwam er ruimte voor de aanwezigen om hun verhaal te doen en vragen te stellen.

Uit verhalen van nabestaanden werd nogmaals duidelijk dat slachtoffers enorm hebben geleden onder het seksueel misbruik uit hun jeugd. Deze jongens in hun vroege tienertijd konden nergens heen met hun verhaal, ze werden thuis niet geloofd en ze moesten hun ervaringen voor zich houden. Slachtoffers van het seksueel misbruik in de jaren 1955-’60 hebben moeilijke jaren gehad en een aantal hen heeft zelf de dood gezocht. Pastoor Steenvoorden erkent dat het zeer kwalijk, zelfs misdadig, is geweest om de daders te beschermen. Vanuit de parochiefederatie is zoveel mogelijk contact gezocht met nabestaanden van slachtoffers en is nazorg aangeboden.

Daarnaast zijn er maatregelen genomen om seksueel misbruik te voorkomen. Er is een gedragscode voor pastorale beroepskrachten en zij worden zorgvuldig onderzocht op psychische geschiktheid voor deze functie. Daarnaast zullen nieuwe gevallen van seksueel misbruik direct worden gemeld en misbruik uit een recent verleden wordt als een strafbaar feit gezien. De politie zal hierbij worden ingeschakeld.
Uit de reacties van de aanwezigen is gebleken dat de bijeenkomsten gewaardeerd zijn. Er was sprake van een grote openheid, van erkenning van deze misstappen uit het verleden en van meeleven met de nabestaanden van de slachtoffers.

Namens het pastoraal team,
diaken Ronald Dits

N.B. In het AD editie Westland van 9 februari 2019 heeft een artikel gestaan over deze bijeenkomst. Het artikel 'Kerk was belangrijker dan kind' kunt u hier lezen.

fotomontage Hans van Kralingen

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.