'Gewone dingen groots doen'

16 mei 2017 - Algemeen federatie nieuws

“Het komt er in het leven niet op aan om grote dingen te doen. Het gaat er om de gewone dingen groots te doen”. Die tekst blijft hangen wanneer verteller Peter Vermaat zijn verhaal over Titus Brandsma voordraagt. Hij deed dat op vrijdag 12 mei jl. voor alle mensen van onze federatie en daarbuiten. Je hoeft niet op de voorgrond te treden om behulpzaam te zijn. Gewoon die dingen doen waar de mensen beter van worden, op jouw manier en met de zorg voor anderen, dat is waar het in het leven om draait. Peter Vermaat vertelt een verhaal van vroeger in het taalgebruik van vandaag. Een verhaal waarvan je het einde al kent en je verwacht dat het één en al droefenis zal worden deze avond.

Behalve vertellen over Titus, kruipt Peter Vermaat in de huid van mensen om Titus heen, laat zo de gedachten van deze mensen horen en zien. We horen van deze mensen niet wat Titus dacht, maar wat die mensen over hem dachten. We leren dat Titus geen makkelijk leven leefde, zijn gezondheid was alles behalve sterk. Maar dat had ook voordelen: Titus hoefde niet naar het koorgebed heel vroeg in de morgen , hij mocht uitslapen! Dat gaf wat scheve gezichten bij zijn medebroeders in het Karmelietenklooster. Deze en andere conclusies van de verteller gaven een stukje humor in zijn verhaal!

Over het leven van Titus is dit verslag heel kort. Professor doctor Titus Brandsma studeerde in Rome, was doctor in de filosofie en hoogleraar aan de universiteit van Nijmegen, had oog voor mensen om hem heen, kende hun behoeften en deed veel journalistiek werk. Na de vertelling van Francesco in oktober 2016 hebben we ook nu weer een prachtige vertelling kunnen zien en horen. Was u er niet bij, weet dan dat u veel gemist heeft!

Wanneer u meer wilt weten over het leven van Titus, kijk dan eens op de volgende site: http://www.nederlandscarmelitaansinstituut.nl/pagina/5/Titus_Brandsma.html.html

 
foto Emy Jansons - van Steekelenburg
Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 11 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

We moeten bereid zijn het leven dat we gepland hebben op te geven, om het leven te vinden dat op ons wacht.