Rorate-zondag, de vierde Adventszondag, in Hoek van Holland

17 december 2019 - Algemeen federatie nieuws, Hoek van Holland / Heenweg

De adventstijd heeft vier zondagen met ieder een eigen vaste intredezang, die de thematiek van de dag weerspiegelt. Die zondagen worden genoemd naar de beginwoorden van deze ‘introïtus’. De vierde adventszondag begint met de overbekende latijnse tekst: “Rorate caeli de super et nubes pluant iustum” (“Bidt tot de hemel daarboven dat de wolken de rechtvaardige laten neerdauwen”). Het zal meermaals klinken die dag. Het is voor het eerst dat de Studiegroep Gregoriaans het voor elkaar heeft dat ook deze prachtige introïtus gezongen wordt. Er is dan ook duchtig gestudeerd.

De echte adventsmis (missa XVII) en een paar van de overbekende adventsgezangen worden gezongen, zoals altijd á capella. Zo ook het Magnificat, waar veel grote componisten later een zetting voor geschreven hebben. Eén van de weinige gezangen die na de reformatie door de synode van Dordrecht gehandhaafd werd naast de psalmen. Dit is dus gemeenschappelijke liturgie met de katholieken gebleven. Het Magnificat is de lofprijzing die Maria volgens de evangelist Lucas geeft in antwoord op de begroeting door haar nicht Elizabeth, wanneer beide net zwanger zijn. De begroeting van Elisabeth is weer deel van het overgeleverde Ave Maria, die niet zal ontbreken (”Gij zijt de gezegende onder de vrouwen en gezegend is ...”). Allemaal middeleeuwse tot bezinning brengende zang. Hoeveel mooier kan het zijn zo vlak voor de kerst?

Omdat ongeveer de helft van de zangers van verderop komen, is er deze zondag een keer extra na de viering koffie voor alle bezoekers en de gelegenheid te geven een babbeltje met elkaar te maken.
Zondag 22 december, H. Egbertuskerk, De Cordesstraat 27-29, 3151 BH Hoek van Holland

foto van Maria en Elisabeth in musem Boijmans

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.